Cu cât se vinde pălinca de prune pe Amazon. Nu este vorba despre produsul obișnuit obținut în gospodării, ci de un brand recunoscut în România – Țuica Zetea de Transilvania.
”Pălinca Zetea este obținută din prune fiind 100% naturală. Aceasta se face după formula proprie prin distilare. Culoarea naturală a produsului este creată exclusiv prin depozitare. Nu i se adaugă aditivi. Încercați tăria românească de înaltă calitate”, se arată în descrierea de pe site-ul Amazon, unde prețul pe litru ajunge și la 200 de euro.
În Satu Mare, la Medieșul Aurit, familia Zetea duce mai departe tradiția preparării celei mai bune pălinci de 100 de ani. O sticlă de colecție este ambalată cu fir din aur. Aceasta poate să se vândă și cu 2.000 de euro.
Conform producătorului, țuica de Zetea are în Transilvania o istorie lungă și fascinantă precum meleagurile bogate de pe care se face această bautură. Obținută din prune de cea mai bună calitate, printr-un proces brevetat ce presupune o triplă distilare a fructelor printr-un procedeu propriu, și maturată în butoaie de lemn, țuica Zetea de Transilvania este azi un produs de lux a cărui valoare a fost certificată cu medalia de argint în 2001 la Concursul Mondial de la Bruxelles.
Pălinca Zetea de Transilvania are o culoare de ambra obținută în mod natural, fără adaos de coloranți, prin procesul de învechire minimă obligatorie în butoaie de lemn care conferă băuturii atât culoarea cât și aroma deosebită cu care câștigă atenția și admirația celor care o degustă. Zetea de Transilvania are o concentrație alcoolică de 50% și esta ambalată într-o sticlă elegantă de 70 cl.
Potrivit unui clasament realizat de Agenția Centrală de Informații, din 189 de țări care sunt incluse în acest studiu, România se află pe locul 14 în ceea ce privește consumul de alcool. Chiar dacă românii sunt aproape cei mai mari consumatori de băuturi tari, ei spun că sunt țări care ne depășesc.
„Sunt alte țări care beau și mai mult. Eu consum foarte rar. Eu prefer țuica, palinca de casă”, a spus un român.
În altă ordine de idei, românii nu sunt adepții la orice fel de băutură, se înclină mai mult spre cea făcută în casă, mai exact palinca sau berea, care de obicei aceasta nu este realizată în gospodărie.
„Seara, când merg acasă de la muncă, beau un pahar de palincă sau o bere și cam atât”, a spus un român. „Eu nu beau deloc. Un lichior sau o bere, dar palincă deloc, deloc”, a spus altcineva.
Potrivit studiului, berea este pe primul loc în preferințele românilor, iar cei care preferă băuturile mai tari aleg palinca. Despre situația aceasta, au intervenit și psihologii care au avut păreri împărțite despre consumului de băuturi tari în mod excesiv. (Citește AICI mai multe detalii)