În livada familiei Rusu, recoltarea murelor s-a încheiat mai devreme anul acesta din cauza caniculei, care a grăbit coacerea fructelor cu 2-3 săptămâni.
„S-au copt multe deodată, a trebuit să le culegem. Am avut aproape 800 de kilograme de mure. Față de anul trecut, producția a fost mai mare cu vreo 300 de kilograme”, explică Irina Rusu, producător local, pentru Observatornews.
Cultivarea murelor este o activitate care necesită atenție și efort. Plantele au nevoie de multă apă și de îngrijire încă din martie, înainte ca frunzele să apară. În piețe, murele se vând cu 10 lei caserola, echivalentul a 20 de lei kilogramul.
Fructele sunt ideale pentru prepararea gemurilor, dulcețurilor, smoothie-urilor sau deserturilor precum mousse-urile. De asemenea, ele adaugă un plus de savoare prăjiturilor de vară.
„Avem baza, un blat de cacao cu rom, un strat fin de cremă de vanilie, dulceață și câteva mure, pentru un gust cât mai bun. Din nou blatul de cacao, o cremă din mascarpone și smântână, iar deasupra decorăm cu mure”, descrie Andreea Oniu, cofetar.
Murele sunt benefice pentru toată familia, inclusiv pentru copii, de la vârste fragede.
„Murele furnizează aproximativ 40 de kilocalorii la suta de grame, ceea ce înseamnă că o porție de 250 de grame ne aduce un aport de 100 de kilocalorii și totodată 9 grame de fibre alimentare, adică 60% din doza zilnică recomandată”, explică Daniela Balanucă, nutriționist.
Un consum regulat de mure poate contribui la creșterea imunității, mai ales în perioadele de tranziție între anotimpuri.