Tocmai de aceea, ca să putem acoperi consumul necesar de mâncare, suntem ajutați de țări precum Italia, Belgia, Germania, Olanda și Austria, însă se impune un preț uriaș. Aceste țări consumă până la de 17 ori mai multe pesticide pe hectar decât noi.
Potrivit celor mai recente date, România nu produce destule legume ca să își poată hrăni toată populația, așa că e nevoie să apelăm la import. În momentul de față, sunt 4000 de hectare de solarii și sere folosite pentru legume în România, în contextul în care e nevoie de minimum 20.000 de hectare, adică de cinci ori mai mult. Ca acest lucru să fie posibil nu e nevoie doar de agricultori, ci și de bani fiindcă ar presupune o investiție de cel puțin 1,5 miliarde de euro.
Fără acestea, e nevoie ca în afara sezonului normal să importăm legume din Spania, Italia, Olanda, dar și Turcia sau Maroc. De obicei nu plătim doar cu bani, ci și cu sănătatea, fiindcă Olanda, de unde importăm fructe și legume în mod constant, are un consum de pesticide uriaș la hectar, cel mai mare din UE, adică peste 10 kg. Specialiștii spun că e un lucru normal, ținând cont că suprafața de teren e mai mică și trebuie exploatată la maximum.