Platoul cu brânzeturi se alcătuiește ușor, însă e nevoie să țineți cont de câteva reguli de bază. Unele tipuri de brânză pot fi combinate cu anumite garnituri, nu cu orice, și e bine să știți exact cum să le aranjați.
La orice eveniment festiv platoul cu brânzeturi se pune pe post de aperitiv. Dimensiunea acestuia e stabilită de numărul de invitați, așa că puteți să faceți un platou simplu, cu puține tipuri de brânză, sau unul mai complex.
Există patru categorii de bază de brânzeturi. Brânză moale, fermă, măturată sau albastră. Dacă pregătiți un platou simplu, ar fi bine să alegeți cel puțin un tip de brânză din fiecare categorie.
În cazul unui platou mai complex, mai adăugați tipuri de brânză din fiecare categorie.
Pentru a completa platoul ar trebui să alegeți garniturile potrivite, cum ar fi pâine, batoane, grisine, biscuiți sărați. Brânza merge foarte bine și cu fructe dulci confiate sau cu miere sau gemuri. Pe lângă, puteți pune și ardei roșu copt, salate de legume, nuci, fistic, prosciutto sau salamuri. Și fructele de sezon sunt binevenite. Strugurii sunt cel mai des folosiți pentru platourile cu brânzeturi, dar puteți pune și mere, pere, cireșe, afine, zmeură, smochine.
Alături de gustările sărate și garniturile potrivite, puteți opta pentru șampanie, fiind foarte potrivită pentru brânzeturi precum Beaufort, Brie, Camembert, Cheddar, Chevre, Colby, Edam, Gouda, Gruyere, Parmezan. Porto merge bine cu brânză albastră sau Gorgonzola, iar Merlot cu Brie, Camembert, Cheddar, Gorgonzola, Gouda, Gruyere, Jarlsberg, Parmezan.
Dacă mergeți pe varianta Cabernet Sauvignon, e bine de știut că merge foarte bine cu Camembert, Cheddar, Colby, Daneză albastră, Gorgonzola, Gouda, Parmezan, Roquefort. Pinot Noir: Brie, Camembert, Feta, Gruyere, Monterey Jack, Munster, Port Salut, Swiss.
Citește și Ciocolata cu jumări. Inovația culinară a unui român care promite să cucerească piața dulciurilor