Cum arată locul în care România îşi ţine rezerva de aur. România are 103 tone de aur, care acum valorează 3,7 miliarde de euro, iar 61 de tone de aur sunt depozitate la Banca Angliei, din Londra, în timp restul este în țară. Prețul plătit este puțin de aproape 63.000 de euro pentru depozitare. Banii sunt achitați de Banca Națională, nu de guvernul român.Contul din Banca Angliei a fost deschis în 1990, iar aurul a fost transferat fizic din 1999 până în 2002.
În subsolurile Băncii Angliei nu stă doar aurul României, instituția fiind al doilea cel mai mare custode al aurului internaţional, după Rezerva Federală a Statelor Unite. Banca Angliei este custodele aurului pentru circa 30 de ţări și cuprinde cam 400.000 de lingouri de aur, care valorează aproape 230 de miliarde de euro. Practic, o cincime din aurul mondial stă în cripta Băncii Angliei, scrie Libertatea.
Banca Angliei a împlinit, pe 27 iulie, 329 de ani de la înființare. Sediul de pe Strada Threadneedle din Londra a fost inaugurat acum 289 de ani, dar vistieria s-a construit mai recent. „Bătrâna de pe Strada Thredneedle” este o poreclă dată băncii centrale a Marii Britanii pornind de la o caricatură devenită virală la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Sub clădirea de pe Strada Threadneedle, spaţiul dedicat vistieriei este imens: suprafaţa este cât patru terenuri de fotbal unul lângă altul. Locul a fost construit în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, însă iniţial avea o altă destinaţie: era cantina angajaţilor. Atunci, aurul Londrei stătea în Canada, de frica războiului.
„Suntem al doilea cel mai mare custode al aurului din lume, după Rezerva Federală din New York. Seifurile noastre de aur conțin aproximativ 400.000 de lingouri de aur”, susţine Banca Angliei, care a precizat: „Oferim custodie în siguranță pentru rezervele de aur ale Regatului Unit și pentru alte bănci centrale. Acest lucru sprijină stabilitatea financiară, oferind băncilor centrale acces la lichiditatea pieței de aur din Londra. De asemenea, oferim conturi de aur anumitor firme comerciale care facilitează accesul băncilor centrale la piața de aur din Londra”.
Banca Angliei folosește nu numai seifuri, ci mai multe chei lungi de aproape 1 metru (91,44 cm) pentru acces, deoarece oamenii din interior cred că doar accesul electronic ar putea fi mai ușor de abuzat. Trebuie totuși să rostești o parolă într-un microfon și un computer potrivește vocea ta cu o probă salvată pentru a avea acces!