Pisica-pescar sau pisica de pescuit este pe cale de dispariție. Se află pe Lista Roșie a Speciilor Amenințate a IUCN, unde e catalogată ca fiind vulnerabilă, din cauza intervențiilor umane, exploatării forestiere, pescuitului, vânătorii.
Principala pradă a pisicii de pescuit e peștele. De asemenea, ea mănâncă insecte, păsări, rozătoare mici, moluște, reptile, inclusiv șerpi, amfibieni, etc. E o foarte bună înotătoare, poate să înoate pe distanțe lungi, chiar și sub apă.
Conform cercetătorilor, numai 6-11% din ariile unde trăiesc pisicile-pescar și alte două specii de feline din genul Prionailurus sunt protejate. Oamenii de știință din nord-estul Bangladeshului au descoperit, prin intermediul camerelor montate în coronamentul copacilor, pisici-pescar care furau pui de păsări din cuiburi. Pisica-pescar e cunoscută ca fiind o foarte bună vănătoare acvatică, însă în timp și-a dezvoltat abilitatea de a urca și în copaci să vâneze. Poate să urce până la opt metri înălțime pentru a fura pui de păsări. O ajută premolarii mari pentru prinderea prăzii și labele semi-palmate.
Un alt lucru neobișnuit la pisica-pescar e că poate să măcăne ca o rață. Sunetul bizar a fost auzit în timpul înregistrării făcute cu scopul studierii comportamentului său.
Conform profesorului Mats Björklund, de la Universitatea Uppsala din Suedia, protejarea acestei specii de pisică e foarte importantă, mai ales că nu se găsește în multe locuri.
Pisica-pescar se poate adapta ca să supraviețuiască în numeroase habitate. Cea mai mare amenințare pentru ele sunt chiar oamenii. Profesorul Muntasir Akash de la Universitatea din Dhaka a explicat că „monitorizarea rapoartelor media privind conflictele dintre oameni și pisicile pescar sugerează că un conflict nou apare în țară la fiecare două săptămâni”.