- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Cum arată pisica-pescar și unde trăiește. Înoată pe distanțe lungi, măcăne ca o rață și e pe cale de dispariție

07 Jul, 19:01 • Cornel Ghimeșan
Ați auzit vreodată de pisica-pescar? Cunoscută științific sub numele de Prionailurus viverrinus, e o felină sălbatică de mărime medie pe care o găsim, de regulă, în sudul și sud-estul Asiei.
Cum arată pisica-pescar și unde trăiește. Înoată pe distanțe lungi, măcăne ca o rață și e pe cale de dispariție

Pisica-pescar sau pisica de pescuit este pe cale de dispariție. Se află pe Lista Roșie a Speciilor Amenințate a IUCN, unde e catalogată ca fiind vulnerabilă, din cauza intervențiilor umane, exploatării forestiere, pescuitului, vânătorii.

Principala pradă a pisicii de pescuit e peștele. De asemenea, ea mănâncă insecte, păsări, rozătoare mici, moluște, reptile, inclusiv șerpi, amfibieni, etc. E o foarte bună înotătoare, poate să înoate pe distanțe lungi, chiar și sub apă.

Citește și Un turist român a fost şocat de preţul unei porţii de hamsii în Eforie Nord: „Am luat micul dejun în stil mediteranean”

Conform cercetătorilor, numai 6-11% din ariile unde trăiesc pisicile-pescar și alte două specii de feline din genul Prionailurus sunt protejate. Oamenii de știință din nord-estul Bangladeshului au descoperit, prin intermediul camerelor montate în coronamentul copacilor, pisici-pescar care furau pui de păsări din cuiburi. Pisica-pescar e cunoscută ca fiind o foarte bună vănătoare acvatică, însă în timp și-a dezvoltat abilitatea de a urca și în copaci să vâneze. Poate să urce până la opt metri înălțime pentru a fura pui de păsări. O ajută premolarii mari pentru prinderea prăzii și labele semi-palmate.

Un alt lucru neobișnuit la pisica-pescar e că poate să măcăne ca o rață. Sunetul bizar a fost auzit în timpul înregistrării făcute cu scopul studierii comportamentului său.

Așa arată pisica-pescar

Conform profesorului Mats Björklund, de la Universitatea Uppsala din Suedia, protejarea acestei specii de pisică e foarte importantă, mai ales că nu se găsește în multe locuri.

Pisica-pescar se poate adapta ca să supraviețuiască în numeroase habitate. Cea mai mare amenințare pentru ele sunt chiar oamenii. Profesorul Muntasir Akash de la Universitatea din Dhaka a explicat că „monitorizarea rapoartelor media privind conflictele dintre oameni și pisicile pescar sugerează că un conflict nou apare în țară la fiecare două săptămâni”.

Citește și Pisica obeză care a cucerit internetul! A devenit fitness influencer și are milioane de fani pe Tik Tok

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult