De-a lungul ultimelor decenii, mulți români au plecat din țară pentru a-și găsi de lucru în alte țări din Uniunea Europeană, o categorie importantă fiind reprezentantă de badante și bone. Deși asta le-a rezolvat problemele pe termen scurt, pe măsură ce aceste persoane îmbătrânesc încep să se întrebe care sunt opțiunile lor pentru pensie, notează Kanal D.
Lucrătorii din Italia pot beneficia de pensie cu doar 5 ani de contribuții plătite la sistemul de asigurări sociale. Anumite categorii de lucrători, inclusiv cei din domeniul casnic, cum ar fi menajerele, bonele și asistentele familiale, pot accesa această pensie. Pentru a primi indemnizația, trebuie îndeplinite anumite condiții obligatorii.
Acest anunț reprezintă o veste bună pentru mai multe categorii de români care au lucrat în Italia, inclusiv cei din domeniul casnic. Asta înseamnă că badantele pot obține opensie cu doar 5 ani de contribuții plătite la sistemul de asigurări sociale. Aceasta este pensia pentru limită de vârstă și poate fi solicitată doar de persoanele care nu au plătit contribuții înainte de anul 1996.
În plus, pensia pentru limită de vârstă cu 5 ani de contribuții nu poate fi obținută la orice vârstă, nici măcar la vârsta obișnuită de pensionare, care este de 67 de ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.
Te-ar putea interesa și: Situațiile în care badantele din Italia pot primi zile libere, în afară de concediul de odihnă. Angajatorii sunt obligați să le ofere
Badantele și ceilați români din Italia trebuie să știe că trebuie să respecte și alte reguli. Astfel, legislația prevede că pensia poate fi solicitată doar de lucrătorii care sunt incluși în sistemul de calcul al contribuției totale, valabil începând din 1996, bazat pe contribuțiile plătite și pe vârsta de pensionare. Prin urmare, pentru a se pensiona cu 5 ani de contribuții, lucrătorii casnici nu trebuie să aibă contribuții plătite sau creditate înainte de 31 decembrie 1995.
Printre condițiile generale de care să țină cont badantele și restul românilor care au lucrat în Italia se numără vârsta și vechimea, iar perioada lucrată în străinătate se va cumula cu anii lucrați în România. Astfel, dacă o persoană decide să se pensioneze și a lucrat în altă țară pentru o perioadă mai lungă, își va depune dosarul în România, iar anii lucrați în străinătate vor fi considerați ca vechime.
Este important de menționat că principala condiție pentru ca vechimea dintr-un alt stat să fie luată în calcul este ca persoana respectivă să fi lucrat mai mult de un an în acea țară, având un contract de muncă valid.