Regula 50/30/20 a fost menționată pentru prima dată în 2005 de senatoarea americană Elizabeth Warren, în timpul publicării unui ghid practic privind gestionarea bugetului gospodăriei și este foarte simplă: împarți bugetul în trei tranșe reprezentând respectiv 50%, 30% și 20% din venituri.
Prima grupă se referă la cheltuieli esențiale care nu pot fi evitate, cum ar fi chiria, împrumuturile, ratele, cumpărăturile zilnice, transportul, asigurările, abonamentele telefonice și multe altele. Toate astea reprezintă 50% din buget.
A doua grupă, care reprezintă 30% din buget, va putea fi folosită pentru ieșiri, vacanțe și achiziții „de plăcere” . Cea de-a treia, de 20%, o reprezintă economiile și investițiile.
Această regulă nu se va potrivi pentru orice tip de venit, pentru că o gospodărie bogată va putea acorda mai mult pentru agrement sau investiții. În cele din urmă, o persoană care are deja o bază de economii bună poate avea tendința de a reduce plățile pentru acest capitol.
Cu toate astea, poate încuraja consumatorii să-și identifice modul de cheltuire și, eventual, să schimbe ceva. Dacă respecți această regulă, vei putea să investești și să economisești în mod regulat, care te va ajuta pe termen lung.
Un studiu recent realizat de Institutul de Economie Mondială din cadrul Academiei Române, arată că România are cel mai redus nivel de alfabetizare din Europa. 8% din populația României are cunoștințe financiare elementare, iar peste jumătate dintre români întâmpină dificultăți financiare în viața de zi cu zi, ceea ce nu le permite să economisească.