- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Cum poți să-ți pierzi toată averea. În ce situații pot autoritățile să-ți confiște bunurile

25 Sep, 09:49 • Cornel Ghimeșan
Sunt câteva situații în România în care poți rămâne fără avere. Autoritățile pot confisca bunurile și veniturile obținute din activități ilegale aplicând două proceduri, confiscarea specială și confiscarea extinsă.
Cum poți să-ți pierzi toată averea. În ce situații pot autoritățile să-ți confiște bunurile

Aceste măsuri au fost gândite cu scopul de a împiedica persoanele ce comit infracțiuni să profite de bunurile dobândite ilicit. Confiscarea poate viza fie mașini folosite pentru droguri, venituri obținute din afaceri neautorizate, etc.

Citește și Anunțul de ultimă oră al Registrului Auto Român! Stațiile ITP din toată țara se închid timp de două zile

Când îți pot fi confiscate bunurile

Dacă vorbim despre confiscarea specială, aceasta e o măsură prin care statul poate prelua forțat și gratuit unele bunuri ce au legătură cu infracțiuni. Se aplică în mai multe situații, spre exemplu:

  • Bunurile au fost dobândite în urma comiterii unor fapte penale, cum ar fi trafic de droguri sau furt.
  • Bunurile au fost dobândite în urma comiterii unor infracțiuni, precum folosirea unei mașini pentru transportul drogurilor sau pentru a scăpa de autorități.
  • Bunuri după săvârșirea unei infracțiuni. Spre exemplu, dacă cineva cumpără o mașină din banii făcuți printr-o afacere ilegală, aceasta poate fi confiscată.
  • Bunuril date pentru determinarea săvârșirii unei infracțiuni – bunurile remise pentru a încuraja sau răsplăti o faptă ilegală sunt supuse confiscării.

E ceva comun ca autoritățile să confiște mașini în urma comiterii infracțiunilor legate de droguri.

Iată când se poate confisca mașina

  • Când mașina a fost folosită pentru transportul drogurilor.
  • Când mașina a fost achiziționată folosind bani din activități ilegale.
  • Când mașina a fost folosită pentru a facilita infracțiunea.
  • Când drogurile au fost ascunse în mașină.

Înainte de a începe confiscarea, autoritățile trebuie să stabilească foarte clar legătura între vehicul și activitatea infracțională.

La ce se referă confiscarea extinsă

A fost introdusă în legislație cu scopul de a lupta împotriva criminalității organizate și permite confiscarea nu doar a bunurilor implicate în mod direct în infracțiune, ci și a bunurilor în cazul cărora nu se cunoaște proveniența, potrivit Playtech.

Citește și Curierii asiatici, un pericol pe șoselele din România. Comunicat IGPR: ” Zeci de accidente cu victime în care au fost implicați curieri asiatici pe biciclete electrice sau scutere”

Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a pune în aplicare confiscarea extinsă

  • Trebuie să fie o condamnare pentru o infracțiune gravă și pentru care se aplică o pedeapsă de cel puțin patru ani de închisoare.
  • Bunurile dobândite trebuie să depășească veniturile ilicite.
  • Judecătorii trebuie să știe sigur că bunurile au fost însușite în urma unor infracțiuni.

Un alt moment în care bunurile sunt supuse confiscării are loc atunci când veniturile sunt obținute din activități neautorizate, cum ar fi afaceri la negru sau evaziunea fiscală. De asemenea, se mai întâmplă când vorbim despre spălarea de bani, în care banii sunt obținuți din activități neautorizate.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult