- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Cum să obți o recoltă bogată de roșii în grădină. Secretele grădinarilor

19 Jun, 13:23 • Andrei Alina
Roșii mari de grădină. Sunt dificil de obținut, chiar și când alegeți un soi de acest fel. Grădinarii au anumite secrete legate de îngrijirea culturii de tomate care vă pot asigura că, la final, să aveți o recoltă bogată de roșii mari, suculente și pline de gust.
Cum să obți o recoltă bogată de roșii în grădină. Secretele grădinarilor

Roșii mari pot fi obținute în grădină nu doar dacă cultivi un anumit soi de tomate, dar și prin îngrijirea lor. Specialiști au o serie de recomandări. Solul, apa, nutrienții, lumina, aerul sunt elemente esențiale pentru ca planta să producă multe legume mari și sănătoase.

Roșiile cresc bine și rodesc din abundență în sol fertil, bogat în materie organică. Locul ideal de plantare pentru roșii este unul bine luminat de soare, pe tot parcursul zilei.

Dacă roșiile cresc în câmp deschis, acestea au parte, periodic, de apa de la precipitații. Cu toate acestea, dacă vara este călduroasă și secetoasă solul se usucă rapid, ceea ce duce la deteriorarea recoltei. Roșiile au nevoie de umiditate în solul mai ales în timpul înfloririi și fructificării. În acest moment, umiditatea solului ar trebui să fie de cel puțin 80%.

Roșiile se udă la rădăcini, evitând eroziunea solului și umiditatea care pătrunde pe frunze. Temperatura optimă pentru udarea roșiilor ar trebui să fie de 20-22°C. De aceea este indicat ca plantele să fie udate dimineața din abundență. Solul trebuie umezit la o adâncime mare, adică stratul de rădăcină trebuie să fie întotdeauna umed. Dacă se umezește solul doar la o adâncime de 5-10 cm, rădăcinile roșiilor vor fi localizate superficial și vor suferi în mod constant din cauza lipsei de apă și nutriție, potrivit agrointel.ro.

Citește și: Planta care te poate îmbogăți dacă stai la curte. Un kilogram costă 10.000 de euro. Cum se face recoltarea

Pentru ca tufele de roșii să crească bine și să producă o recoltă bogată au nevoie de o nutriție adecvată. Nutrienții din sol nu sunt întotdeauna suficienți și bine absorbiți.

Azotul se administrează în prima jumătate a perioadei de creștere a plantelor. Cu toate acestea, specialiștii recomandă să nu se facă excese, mai ales în perioada de înrădăcinare a răsadurilor și a înfloririi, deoarece o cantitate mare de azot interferează cu absorbția fosforului.

După plantare, în prima jumătate a sezonului de vegetație, plantele se fertilizează cu o infuzie de buruieni și cu un îngrășământ complex cu un conținut ridicat de fosfor și un set complet de microelemente. De asemenea, este utilă aplicarea fertilizării foliare cu bor și calciu.

Citește și: Ce se întâmplă cu pepenii de Dăbuleni. Fermierii din zonă au aruncat bomba cu privire la ultima recoltă

În perioada de fructificare, se optează pentru îngrășămintele care conțin mai mult potasiu.

Un alt truc al grădinarilor are legătură cu copilirea. Îndepărtarea în timp util a copililor în exces promovează formarea legumelor mari și accelerează procesul de coacere. În plus, plantele formate corespunzător au parte de o ventilație optimă și de o cantitate de lumină suficientă care facilitează creșterea conținutului de zahăr din legume, fiind, în același timp, și o bună măsură pentru prevenirea apariției bolilor.

Pentru ca fructele de la etajele superioare să atingă dimensiunea dorită și să se coacă, este important ca la sfârșitul sezonului să copilească din timp partea superioară a tulpinii principale sau a lăstarilor laterali.

Una dintre cele mai frecvente greșeli este defolierea excesivă sau îndepărtarea prea multor frunze de la roșii în scopul de a facilita iluminarea și ventilarea optimă. Imediat după plantarea roșiilor, se elimină doar frunzele inferioare, aflate la baza tulpinii. Cu toate acestea, dacă nu ating pământul și nu sunt afectate de agenți patogeni sau dăunători, toate frunzele se lasă până când roșiile de pe primul ciorchine ating dimensiunea dorită. Soiurile de roșii înalte au nevoie de cel puțin trei frunze înainte de formarea primului ciorchine, iar soiurile pitice, de 1-2 frunze.

De îndată ce roșiile de pe primul buchet încep să se coacă sau au acumulat cel puțin 80% din greutate, toate frunzele inferioare pot fi îndepărtate. Într-o singură zi se îndepărtează doar câteva frunze pentru ca planta să sufere un stres inutil care afectează negativ fructificarea.