- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Cum scapi de ochelarii aburiţi sezonul rece. 3 metode banale!

21 Jan, 22:33 • Dobran Viorel
În sezonul rece, persoanele care prezintă probleme de vedere se confruntă cu o problemă comună, anume aburirea lentilelor. Ce faci ca să nu se mai aburească ochelarii de vedere iarna, poți afla în rândurile de mai jos. Trucul este foarte simplu și nu presupune cheltuirea multor bani, însă puțini știu de el.
Cum scapi de ochelarii aburiţi sezonul rece. 3 metode banale!

Ce faci ca să nu se mai aburească ochelarii de vedere iarna? Este una dintre cele mai comune probleme semnalate de purtătorii de ochelari, în perioada lunilor reci. Se întâmplă, de obicei, când are loc tranziția între medii diferite din punct de vedere termic. Condensul format pe lentilele de la ochelari face dificilă vederea clară a lucrurilor din jur. Mulți probabil se întreabă cum trebuie să procedeze pentru a opri formarea de condens la nivelul ochelarilor, în timpul iernii.Dacă lucrați în fața unui monitor, angajatorul trebuie să vă asigure ochelari de vedere sau să deconteze costul acestora. CJUE a decis!

Există câteva trucuri la care poți apela pentru a scăpa de condensul de pe lentilele ochelarilor de vedere. Unul dintre ele are legătură cu folosirea spumei de ras. Nu, nu este o glumă. Poate suna surprinzător, însă dacă ștergi lentilele ochelarilor cu acest produs, vei preveni aburirea lor în timpul iernii.

Spuma de ras formează un fel de peliculă subțire pe lentilă. Aceasta ajută la îndepărtarea umezelii de pe ochelari. Astfel, are loc reducerea condensului de pe lentile. Pur și simplu aplică puțină spumă de ras pe lentilele ochelarilor de vedere și șterge-le ușor cu un material special, pentru a nu se deteriora. Poartă, apoi, ochelarii în mod normal.

Obiceiul nepotrivit la care trebuie să renunți neapărat

În general, pentru a nu se aburi, ochelarii ar trebui lăsați câteva minute să se adapteze la temperatura mediului în care te găsești. Astfel, dacă intri într-o încăpere caldă, după ce ai stat afară, în frig, îndepărtează ochelarii de la ochi și lasă-i să se acomodeze cu temperatura din jur înainte de a-i folosi din nou.

Unele voci spun că poți grăbi acest proces spălând ochelarii cu apă călduță și un săpun sau detergent delicat. Astfel, ochelarii vor avea parte de condițiile necesare pentru a se adapta rapid la temperatura mediului în care îi porți. Nu uita că schimbarea temperaturii aerului ambiant este, practic, motivul pentru care lentilele încep să se aburească.

Orice ar fi, nu purta ochelarii pe cap. Este un obicei pe care persoanele purtătoare de ochelari îl au, însă este total nepotrivit. În primul rând, fiindcă supui ramele ochelarilor la o presiune ce poate conduce la deteriorarea ramelor. Ochelarii se vor lăți, iar forma lor nepotrivită poate favoriza aburirea lentilelor.

Cum scapi de ochelarii aburiţi atunci când porți masca de protecție

Ochelarii aburiţi, o problemă de sezon
Ochelariii aburiţi, o problemă de sezon

Un proces de condensare are loc, atunci când aerul cald atinge o suprafață rece. Și în alte situații similare se întâmplă la fel, precum atunci când porți ochelari afară, unde este foarte cald, și intri într-o încăpere sau clădire unde aerul este mai rece. Instantaneu, ochelarii ți se vor aburi din cauza condensului creat de diferența de temperatură. Lucrurile se agravează atunci când porți mască datorită faptului că respirația caldă poate ieși prin partea de sus a măștii de protecție și lentilele ochelarilor se aburesc.

Un simplu truc pentru a preveni aburirea ochelarilor unde poți folosi două ingrediente care se găsesc în orice baie: apa și săpunul. Potrivit lui Jeremy Hoard, este nevoie doar să-ți scufunzi ochelarii în apă cu puțin săpun, să îi scoți fără a-i clăti și să îi lași să se usuce singuri. Săpunul care este abia vizibil pe lentile, creează un strat ce nu va lăsa ochelarii să se aburească.

Așezarea măștii reprezintă o altă soluție împotriva aburirii ochelarilor. Dacă porți o mască chirurgicală cu bandă ajustabilă, o poți așeza în așa fel încât să fie cât mai etanșă în zona nasului și să nu permită ieșirea aerului cald spre ochelari. În felul acesta, lentilele vor fi mai putin expuse la aerul cald expirat. Mai mult, ochelarii se pot pune peste mască pentru a o menține mulată pe faţă.

Leguma din bucătărie care îți curăță lentilele ochelarilor

Cartoful este una dintre acele legume pe care le avem mereu în casă, iar dacă nu avem cartofi, cu siguranță sunt pe lista de cumpărături. Pe lângă faptul că sunt gustoși, te pot ajuta și la curățenie. Iată ce poți curăța cu ajutorul lor. Cartofi prăjiți, copți sau piure, pot fi preparați în diferite moduri, după preferințe, și sunt foarte gustoși și sănătoși. Cu toate acestea, pot fi utili și la curățenia zilnică. Aceștia te pot ajuta să scapi de petele nedorite din casa ta. Da, sună ciudat și probabil că nu te-ai gândit vreodată să-ți cureți ochelarii cu un cartof. Dacă porți ochelari știi că lentilele se aburesc aproape instant atunci când vii de la frig la cald, sau dacă porți mască de protecție, din cauza umidității. Ei bine, cartoful te poate ajuta să scapi de această povară. Taie un cartof crud în două și șterge interiorul lentilelor cu o jumătate de cartof. Funcționează deoarece amidonul din cartof va împiedica aburirea lentilelor.

Parbrizele și ochelarii aburiți, problemă rezolvată la modul scump!

Parbrizele și ochelarii aburiți pot deveni o problemă atunci când ne împiedică să vedem ce este în jurul nostru fie în trafic, fie în activitățile de zi cu zi. Acum, însă, noi cercetări ar putea aduce o rezolvare pentru această problemă sub forma unui nanostrat de aur plasat direct pe ochelari, care împiedică formarea condensului la suprafață. Rezultatul? Ochelarii aburiți nu vor mai exista în nicio circumstanță.

Poți beneficia de concediu plătit chiar și un an! Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinești

Cercetătorii afirmă că nanostratul ar putea fi produs folosind tehnici standard de fabricație, astfel încât companiile de ochelari nici măcar nu ar avea nevoie de mașinării speciale și scumpe pentru a începe să-l adauge la produsele lor. Deși este vorba de aur, cantitatea folosită este extrem, extrem de mică: când este menționat „nanostrat”, asta înseamnă doar 10 nanometri grosime, ceea ce înseamnă de aproximativ 1.600 de ori mai subțire decât folia de aluminiu. Este atât de puțin încât prețul nu ar trebui să crească foarte mult, deși, foarte probabil, companiile vor găsi o modalitate prin care să îl vândă ca pe ceva premium.

Tehnologia care va face din ochelarii aburiți doar o amintire neplăcută

Cum funcționează invenția? Cele mai multe studii de până acum au încercat să utilizeze acoperiri hidrofobe și hidrofile, dar acest lucru necesită o întreținere constantă. În schimb, nanostratul de aur absoarbe radiația infraroșie din împrejurimi, încălzind ochelarii până la 8°C și împiedicând condensul înainte ca acesta să înceapă să se formeze, scrie IFL Science.

În comparație cu ochelarii normali, echipa a observat o îmbunătățire de patru ori a prevenirii aburirii și o îmbunătățire de trei ori a îndepărtării condensului, lăsând ochelarii perfect transparenți, așa cum ar trebui să fie.  Însă acest nanostrat pare a fi un coșmar în ceea ce privește zgârieturile, deoarece chiar și o mică uzură ar distruge un strat de aur de 10 nanometri grosime, dar cercetătorii au reușit să pună aurul între straturi de oxid de titan pentru a-l proteja. Aceste straturi mai au un rol, ele opresc căldura de la a mai ajunge la utilizator, ceea ce înseamnă mai puțină transpirație vara.

Echipa a solicitat un brevet și caută alternative la aur, așa că rămâne de văzut dacă acesta va fi utilizat la scară largă. Dar cu costuri reduse și fabricație ușoară, cu siguranță se pare că ideea ar putea fi un succes uriaș. Studiul a fost publicat în Nature Nanotechnology.

Urmărește Daily Business pe Google News