Romanian
 - 
ro
Diverse

Cum se formează CNP-ul fiecărei persoane și care e secretul din spatele ultimei cifre. Cum a apărut numărul unic de identificare

03 Mar, 22:05 • Cornel Ghimeșan
Fiecare cetățean român are un Cod Numeric Personal (CNP), pe care îl primește la naștere și care rămâne același până la sfârșitul vieții. E un element prin care oamenii pot fi identificați.
Cum se formează CNP-ul fiecărei persoane și care e secretul din spatele ultimei cifre. Cum a apărut numărul unic de identificare

CNP-ul e o combinație de 13 cifre, care încep cu sexul și data nașterii ale fiecărui cetățean. Apoi urmează o înșiruire de alte cifre, dar care nu sunt alese deloc întâmplător.

Codul Numeric Personal ascunde informații relevante și importante despre fiecare persoană în parte. CNP-ul a fost introdus în țara noastră, în mod oficial, în 2 martie 1978, iar decretul a fost semnat de președintele Nicolae Ceaușescu. La vremea aceea s-a spus că sistemul e un instrument util pentru autoritățile Partidului Comunist pentru a eficientiza administrarea și serviciile public.

Citește și Topul țărilor din lume care exploatează cele mai mari cantități de diamante. Doar 22 de țări se angajează în producția de diamante brute!

Combinația de 13 cifre a ajuns să poarte numele de Cod Numeric Personal (CNP), iar aceste caractere nu sunt alese în mod aleatoriu.

Structura CNP-ului:

  • S – semnifică sexul persoanei respective, 1 pentru bărbați, 2 pentru femei;
  • AA – aceste litere sunt ultimele două cifre din anul nașterii;
  • LL – reprezintă luna nașterii, cu 0 în față pentru cei născuți până în luna septembrie, inclusiv;
  • ZZ – reprezintă ziua nașterii, la fel, cu 0 în față pentru cei născuți până în zilele cuprinse între 1 și 9;
  • JJ – acesta este codul județului sau al sectorului de domiciliu al persoanei respective, pentru a fi mai ușor de identificat;
  • NNN – urmează numărul de ordine, care se alocă pentru ziua respectivă de către Biroul de Evidență al Populației;
  • C – cifra de control (o valoare calculată cu ajutorul unui algoritm specific), poate cel mai interesant aspect din CNP.

Citește și Cum te poate spiona Google cu ajutorul smartphone-ului. Metoda prin care îți poți da seama dacă ești sau nu ascultat

Cifra de control de la finalul CNP-ului nu are o valoare oarecare, ci se obține printr-un anume algoritm. Fiecare cifră din CNP se înmulțește cu o cifră corespunzătoare din numărul 279146358279, iar apoi urmează însumarea și împărțirea rezultatului cu rest la 11. Formula asigură integritatea Codului Numeric Personal.

Rar se întâmplă ca un CNP să fie duplicat. Au mai existat situații în care mai mulți indivizi să aibă același cod, însă atunci când s-a întâmplat acest lucru, unul dintre cei doi români a trebuit să-și schimbe numărul de identificare.

Urmărește Daily Business pe Google News
Tags:
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult