Oricine poate prepara prăjitura cu gutui, modul de preparare e foarte simplu și rapid. Acest desert e unul dintre preferatele românilor pentru această perioadă din an, care poate fi combinat cu o cană de lapte, cafea sau ceai.
E foarte simplu să prepari prăjitura cu gutui, însă e nevoie să respecți întocmai toți pașii.
În primul rând, gutuile trebuie spălate foarte bine, astfel încât să eliminăm tot puful. Apoi ele trebuie curățate de coajă și de semințe, iar pe jumătate le tăiem cubulețe. Cealaltă jumătate se taie în felii.
Punem toate bucățile într-o gratiță și adăugăm 100 de grame de zahăr și apă care să le depășească. Ca să testăm ca s-au fiert ne uităm când se înmoaie. Apoi, trebuie lăsate la răcit, iar între timp avem grijă de aluat, conform poftăbună.
Următorul pas e să bați albușurile cu mixerul până se transformă în spumă, apoi zahărul și gălbenușurile treptat, unul câte unul, timp în care continuăm să amestecăm. După ce mixează bine, trebuie să adăugăm iaurtul, uleiul, vanilia și făina amestecată cu praful de copt și cacao. Amestecăm apoi toate ingredientele până se încorporează.
Pe o tavă de 22/30 cm punem hârtie de copt unsă cu unt, iar în ea adăugăm gutuile tăiate cuburi. Pe celelalte le punem în compoziția de blat. Apoi amestecăm ușor și punem aluatul în tavă, nivelăm și așezăm deasupra feliile de gutui.
Lăsăm blatul la copt, la cuptor, la 180 de grade Celsius, timp de 45 de minute. Pentru a vedea că e gata, testăm cu scobitoarea. După ce am scos prăjitura, presărăm deasupra zahăr pudră și porționăm după cum ne place.
Gutuile sunt foarte sănătoase și sunt un bun aliat în lupta cu răceala și gripa. De asemenea, pot întări sistemul imunitar. Fructele au proprietăți antioxidante și ajută și digestiea. Mulți le consumă în dietele pentru slăbit.