Mărțișorul este unul dintre simbolurile primăverii, încărcat de o semnificație aparte, cunoscut de români încă din copilărie. Este vorba despre o tradiție transmisă din generație în generație, păstrată cu sfințenie de zeci de ani, ca un semn al renașterii și norocului. Este nelipsit la începutul lunii martie, dar puțini știu pe ce mână se poartă șnurul împletit.
Citește și: Mărțișor 2025. De unde cumpărăm cele mai frumoase mărțișoare handmade
Alegerea mâinii pe care se poartă mărțișorul nu este întâmplătoare, deși mulți ar crede contrariul. Tradiția spune că acesta trebuie legat la încheietura mâinii stângi, iar această alegere are o semnificație aparte.
Mâna stângă este mai aproape de inimă și, implicit, de emoții, iubire și energie pozitivă. Se spune că purtarea mărțișorului pe această mână atrage norocul, protecția și reînnoirea.
Mărțișorul sub formă de broșă își găsește locul pe partea stângă a pieptului. Potrivit tradiției, inima este văzută ca izvorul sufletului și al trăirilor profunde, iar așezarea mărțișorului în apropierea ei ar aduce bunăstare, armonie și protecție.
Sombolul primăverii se poartă între 1 și 31 martie. Totuși, în unele zone ale țării, există obiceiul să fie lăsat doar până când înfloresc primii copaci. Atunci, șnurul este legat de o ramură, iar persoana care îl leagă trebuie să își pună o dorință.
În unele colțuri ale țării, mărțișorul este purtat doar până pe 9 martie, când se sărbătoresc Sfinții 40 de Mucenici, sau chiar până pe 8 martie, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii.
Culorile mărțișorului, alb și roșu, au semnificații profunde. Roșul este asociat cu viața, energia, vitalitatea și dragostea. Se spune că reprezintă sângele, focul și puterea de regenerare, având legături cu protecția oferită de soare. Albul semnifică puritatea, lumina, înțelepciunea și noile începuturi, arată spynews.ro.