Somnul joacă un rol mult mai important decât am putea crede în procesul de luare a deciziilor și în stimularea creativității. De-a lungul anilor, cercetările științifice au demonstrat că somnul ne ajută să ne odihnim și are un impact semnificativ în modul în care rezolvăm problemele și în capacitatea noastră de a lua decizii mai raționale și mai informate.
În loc să ne bazăm pe primele impresii, care pot fi înșelătoare, somnul poate să ne ajute să avem o viziune mai clară și să ajungem la soluții mai eficiente, potrivit capital.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Ciucă îl provoacă pe Ciolacu. Cere deblocarea fondurilor PNRR și renunțarea la „somniferele” electorale
foto: somn
Un studiu realizat în 2024 de Universitatea Duke a evidențiat faptul că participanții au luat decizii mult mai raționale după ce au dormit, comparativ cu cei care nu s-au odihnit. Cercetătorii au constatat că aceștia au reușit să analizeze situațiile într-un mod mai obiectiv și au făcut alegeri mai informate atunci când au avut parte de un somn de calitate.
Mai multe studii au continuat să exploreze legătura dintre somn și rezolvarea problemelor. De exemplu, un experiment din 2019 a demonstrat că, atunci când participanților li se oferă „indicii” sonore legate de o problemă nerezolvată înainte de a adormi, creierul lor pare să proceseze informațiile în timpul somnului și să ajungă la soluții mai eficiente a doua zi.
Un alt studiu din 2023 a aprofundat ideea legată de rolul somnului în învățarea și descoperirea unor asocieri indirecte. Participanții au fost încurajați să învețe patru elemente legate de un anumit eveniment. După o noapte de somn, aceștia au fost mai capabili să identifice relațiile subtile dintre elementele respective, ceea ce sugerează că somnul ajută la înțelegerea structurii fundamentale a unei situații complexe.
Un exemplu celebru în acest sens provine de la Thomas Edison, celebrul inventator al becului electric, care a fost un mare susținător al somnului în timpul zilei pentru stimularea creativității. În 2021, oamenii de știință francezi au testat această teorie punând participanților să rezolve o problemă de matematică cu o regulă ascunsă care le-ar fi permis să ajungă la soluția corectă mult mai rapid. După ce au dormit câteva minute, participanții au fost capabili să descopere mai ușor regula ascunsă și să rezolve problema mult mai eficient.
Această legătură între somn și creativitate a fost confirmată și printr-o cercetare din 2023 care a analizat fenomenul numit hipnagogie, starea de conștiință aflată la granița dintre veghe și somn. În această fază, mulți participanți au experimentat imagini asemănătoare viselor, iar cercetătorii au observat că aceste imagini au fost legate de succesul în rezolvarea unor sarcini creative.
Te-ar mai putea interesa și: 5 lucruri pe care nu trebuie să le faci înainte să te culci. Riști să îți dai peste cap programul de somn