Un adult sănătos poate regla centrala termică la temperaturi cuprinse între 18 și 24 de grade, având în vedere îmbrăcămintea adecvată. Cu toate acestea, este important să nu reduci valorile pentru a economisi energie, deoarece acest lucru poate conduce la probleme grave de sănătate, cum ar fi inflamarea plămânilor, inhibarea circulației și infecții respiratorii. O temperatură sub 16 grade pentru adulți a fost asociată în 65% din cazuri cu probleme de sănătate identificate de către medici, iar costurile medicamentelor sunt, fără îndoială, mai mari decât o ușoară creșterea a facturii de energie.
Dacă petreci cel puțin 45 de minute într-o cameră cu o temperatură sub nivelul necesar, există riscul de a te îmbolnăvi. Pentru persoanele în vârstă, mușchii corpului pot fi afectați dacă temperatura scade sub pragul de 18 grade. În ceea ce privește adulții sănătoși, așa cum am menționat, nu se recomandă o temperatură sub 18 grade.
Pentru părinții cu copii mici, se recomandă menținerea unei temperaturi între 20 și 22 de grade Celsius pentru a reduce riscul de supraîncălzire, care poate duce, în unele cazuri, la accidente fatale în somn și chiar la sindromul morții subite a sugarului (SIDS).
Pentru sănătatea și prevenirea riscurilor de îmbolnăvire, nu se recomandă o temperatură mai mică de 20 de grade pentru copii. Cu toate acestea, dacă doriți să economisiți energie, puteți opri încălzirea atunci când cei mici nu sunt acasă.
Citește și: Cât curent consumă pe zi o centrală termică, un frigider, telefonul, mașina de spălat, TV, smartphone-ul. Greşelile care cresc factura cu 50%