În dimineața zilei de joi, 14 noiembrie 2024, un cutremur a avut loc într-o zonă atipică din România, ceea ce a surprins, atât autoritățile, cât și locuitorii regiunii. Seismul a fost detectat la ora locală 04:11:31 și a fost anunțat de specialiștii de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), care au furnizat rapid informații detaliate despre evenimentul seismic, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Bucureștiul riscă să fie ras de pe suprafața pământului, din cauza unui cutremur. Avertismentul specialiștilor
foto: cutremur
Deși magnitudinea cutremurului nu a fost semnificativă, acesta a fost un eveniment neobișnuit pentru zona în care s-a produs. Seismul a avut o magnitudine de 2 pe scara Richter, ceea ce îl plasează în categoria micilor cutremure, însă ceea ce l-a făcut cu adevărat surprinzător a fost locația sa: regiunea Crișana, în apropierea județului Arad, o zonă cunoscută pentru lipsa activității seismice frecvente.
De obicei, România este expusă la cutremure mai puternice în special în zonele tectonice ale Munteniei, Olteniei și Transilvaniei, dar Crișana nu face parte dintre aceste regiuni cu un risc seismic ridicat.
„În ziua de 14 Noiembrie 2024, la ora 04:11:31 (ora locală a României), s-a produs în CRISANA, ARAD un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.0, la adâncimea de 5.4 km”, se precizează pe site-ul INCDFP.
Un cutremur de magnitudine 2 a avut loc pe 14 noiembrie 2024, în zona Crișana, aproape de Oradea și Arad, o regiune rar afectată de seisme. Seismul a avut loc la o adâncime de 5,4 km și a fost resimțit în aceste două orașe.
„Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 44 kilometri Est de Bekescsaba, 50 kilometri Sud de Oradea, 55 kilometri Nord-Est de Arad”, au mai transmis seismologii.
La 24 de ore distanță, un alt cutremur de magnitudine 3 a avut loc în zona Vrancea, la o adâncime de 123,3 km.
„În ziua de 13 noiembrie 2024 la ora 01:14:44 (ora locală a României) s-a produs în zona seismică Vrancea, Vrancea un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.0, la adâncimea de 123.3km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 41km V de Focșani, 62km N de Buzău, 70km E de Sfântu-Gheorghe, 81km E de Brașov, 96km NE de Ploiești, 98km SV de Bârlad, 98km S de Bacău”, a transmis Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Te-ar mai putea interesa și: Cutremur major în România. INCDFP anunță unde s-a resimțit seismul de peste 4.2 grade Richter