Cel mai recent raport emis de Eurostat prezintă România și Bulgaria, ca fiind primele țări din top în care se consumă mâncare de calitate proastă. Noi informații au fost transmise de Eurostat.
Românii care mănâncă alimente de calitate îndoielnică sunt într-un număr destul de mare, însă bulgarii ne depășesc la limită în topul UE.
Potrivit raportului Eurostat, în 2022, 8,3% din populația Uniunii Europene nu-și putea permite o masă care să conțină carne, pește sau un echivalent vegetarian la fiecare două zile, cu un punct procentual (pp) mai mult decât în 2021 (7,3%).
De asemenea, oamenii care au o situație financiară mai precară, în în 2022 ponderea la nivelul UE era de 19,7%, cu 2,2 pp mai mare decât în 2021 (17,5%). Mai mult, tot în anul precedent, diferența dintre populația totală și cea expusă riscului de sărăcie în ceea ce privește capacitatea de a-și permite o masă adecvată a fost, de asemenea, vizibilă în țările UE: cea mai mare pondere a persoanelor expuse riscului de sărăcie care nu își pot permite o masă adecvată a fost înregistrată în Bulgaria (44,6%), urmată de România (43%) și Slovacia (40,5%). Pe de altă parte, cea mai mică pondere a fost înregistrată în Irlanda (5,0%), urmată de Luxemburg (5,1%) și Cipru (5,6%).
Graficul de mai sus clasează România și Bulgaria în fruntea topului mâncării de slabă calitate. Așadar, UE derulează un program intitulat „Zero Hunger” care vizează eradicarea foametei în toate țările care compun uniunea.