- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

David Popovici, subapreciat la Jocurile Olimpice. Campionul mondial la înot, recompensat cu o sumă modestă, comparativ cu un contabil!

17 Oct, 10:53 • Bugiu ⁠Ana Maria
Eduard Novak a criticat premiile mici primite de David Popovici pentru medaliile de la Jocurile Olimpice, subliniind că sportivul a fost „țepuit” de stat. În contrast, oficialii din Federația Română de Ciclism au câștigat sume semnificativ mai mari, ceea ce ridică întrebări despre prioritățile financiare în sportul românesc.
David Popovici, subapreciat la Jocurile Olimpice. Campionul mondial la înot, recompensat cu o sumă modestă, comparativ cu un contabil!

Eduard Novak, fostul ministru al Sportului, a atras atenția asupra unei situații controversate legate de premiile financiare acordate sportivilor români, în special David Popovici, pe 16 octombrie, potrivit bugetul.ro.

Acesta a declarat că David Popovici, care a obținut o medalie de aur la 200 de metri stil liber și o medalie de bronz la 100 de metri stil liber la Jocurile Olimpice, a fost „țepuit” de stat român, primind o recompensă considerabil mai mică decât meritele sale.

Te-ar mai putea interesa și: David Popovici a reușit să strângă 160.000 de euro în zece zile. Banii sunt destinați unui proiect care va înduioșa milioane de români

foto: David Popovici

David Popovici, subapreciat la Jocurile Olimpice. Campionul mondial la înot, recompensat cu o sumă modestă, comparativ cu un contabil!

Deși Popovici a muncit din greu și s-a pregătit ani de zile pentru a atinge aceste performanțe remarcabile, suma pe care a încasat-o a fost de doar 140.000 de euro, o sumă considerată inadecvată în comparație cu realizările sale internaționale.

Oficialii din Federația Română de Ciclism, inclusiv secretarul general Erhan Cătălin și contabilul șef Petrescu Roxana, au beneficiat de salarii semnificative din fonduri publice, fiecare încasând câte 162.400 de euro, ceea ce ridică întrebări cu privire la prioritățile financiare ale instituțiilor de stat.

Criticile lui Novak arată o frustrare mai amplă față de modul în care statul sprijină sportivii de elită și cum se distribuie resursele financiare în cadrul sistemului sportiv românesc.

„Pentru medalia de aur de la Jocurile Olimpice de la Paris, David Popovici a primit, din partea COSR, un premiu în valoare de 140.000 euro, în timp ce Erhan Cătălin (secretar general al FRC) și Petrescu Roxana (contabilul șef) au primit un premiu de câte 162.400 de euro fiecare. Adică, mai mare decât premiul obținut de David Popovici”, susține Eduard Novak, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Federația Română de Canotaj este singura instituție care poate oferi clarificări în legătură cu discrepanțele financiare din sport.

„De ce au fost premiați cei doi? Simplu! Pentru “participare activă și contribuție substanțială la obținerea rezultatelor”. Altfel spus, performanța administrativă (nu știu care este!) este mai valoroasă decât performanța sportivă.

Adică, zecile de ore de antrenament săptămânal pe care sportivii de performanță îl fac sunt mai puțin valoroase decât cele 40 de ore de muncă prestate de SG-ul și contabilul șef al Federației de Canotaj”, a adăugat Novak.

Până în prezent, David Popovici nu a făcut nicio declarație cu privire la situația premiilor sale. Rămâne de văzut care va fi reacția Federației Române de Canotaj și cum va explica discrepanțele în plăți.

Te-ar mai putea interesa și: David Popovici își donează echipamentul de premiere de la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, pentru a strânge 115.000 de euro