- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

De 3 generații, nepotul salvează tradiția familiei. „Ne dau 10.000 de euro ca să ne menținem pe linia de plutire”

25 Jul, 12:15 • Bugiu ⁠Ana Maria
Care este țara din Europa care oferă un bonus de 10.000 de euro pentru a salva preparatele tradiţionale din hanuri în zonele rurale. Nepotul salvează tradiția familiei.
De 3 generații, nepotul salvează tradiția familiei. „Ne dau 10.000 de euro ca să ne menținem pe linia de plutire”

Graţie unei subvenţii regionale care va putea salva hanul de 3 generații, Michael Stich poate salva tradiția familiei Gasthaus Stich, de mai bine de o jumătate de veac se strânge tot satul, iar autorităţile intenţionează să păstreze lucrurile astfel, potrivit Antena 3 CNN.

„Ne dau 10.000 de euro, un ajutor care ne permite să ne menţinem pe linia de plutire, în condiţiile în care preţurile la gaze şi electricitate au explodat, şi să avem locul nostru în sat, la fel ca şi biserica, primăria sau cazarma de pompieri”, spune austriacul Michael Stich, în vârstă de 39 de ani.

La începutul anului, Michael a preluat o afacere începută de bunicii săi în 1967 la Pfosing, un sătuc cu 300 de locuitori din regiunea viticolă Weinviertel, la nord de capitala Viena.

Această regiune a introdus acest bonus la începutul anului pentru a permite menţinerea bucătăriei tradiţionale în zonele rurale, în momentul în care ţesătura socială a satului începe să se destrame.

Te-ar putea interesa și: Germania introduce o nouă taxă pentru centralele de apartament. Costurile pe care proprietarii le vor suporta

 

10.000 de euro pentru a păstra vie tradiția culinară

În ultimul sfert de secol, unul din 3 hanuri din Austria Inferioară s-a închis, cauza principală fiind lipsa oamenilor, depopularea satelor și schimbările obiceiurilor de consum. Din fericire, guvernul austriac a implementat la începutul anului câteva măsuri pentru a salva tradiția, iar hanul Gasthaus Stich este una dintre locațiile care se bucură de aceste reglementări.

Hanul reprezintă „sufletul comunității” din Pfosing pentru mulți localnici, însă mai ales pentru tatăl lui Michael, Hermann Stich, în vârstă de 62 de ani. Pentru el, hanul este „un adevărat rol social” și continuă să sprijine afacerea, în special tradiția familiei.

„Puținele hanuri care mai supraviețuiesc trebuie salvate cu orice preț”, spune politicianul conservator Kurt Hackl.

Criteriul principal de selecție pentru ca un han să poată primi subvenția este deschiderea unui han într-un sat unde nu există un astfel de stabiliment sau preluarea hanului de la precedentul proprietar şi oferirea de meniuri tipic regionale de-a lungul întregului an.

Meniul de la Gasthaus Stich include renumitul „Schnitzel” sau friptura de porc, dar şi specialităţi sezoniere, precum gâsca, care este degustată toamna. Totul este încadrat într-un decor rustic, cu trofee de vânătoare pe pereţi şi mese de lemn, cu posibilitatea de a lua masa pe terasă, cu un pahar de vin local.

Kurt Hackl precizează că localurile care vând pizza sau kebap nu sunt eligibile și nu pot primi subvenția, nefiind vorba de discriminare.

„La început a existat o oarecare teamă, pentru că suntem în coaliţie cu partidul de extremă dreapta, dar noi vrem doar să menţinem convivialitatea, pentru a ne asigura să astfel de locuri de întâlnire vor supravieţui”, spune Kurt Hackl.

Oliver Fritz, economist la institutul de studii economice Wifo este de acord cu această mișcare, însă își afirmă îngrijorarea cu privire la posibilele situații în care acest ajutor să fie acordat unor proprietari de hanuri care nu au nevoie cu adevărat de acești bani

„Să fim sinceri, nu prea are importanţă dacă este vorba de schintzel sau kebab, funcţia socială este aceeaşi. Atunci când cererea evoluează şi când tinerii preferă să mănânce altceva, atunci trebuie să te adaptezi, pentru că a merge contra curentului este extrem de dificil”, spune Oliver Fritz.

Te-ar putea interesa și: Cum sunt impozitate pensiile în Germania în 2024? Suma la care românii doar vizează de la care începe taxarea veniturilor