„Dacă folosești AI zilnic, 89% dintre lucrători raportează creșteri de productivitate”, a adăugat ea Hinds. Dar „dacă folosești AI doar o dată pe lună sau pe săptămână, e mult mai puțin probabil să raportezi creșteri de productivitate”.
Citește și Prețul cireșelor în martie 2025. Cât vei plăti pentru un kilogram
Din acest motiv devine mai greu ca organizațiile să poată evalua cât de eficientă e tehnologia și să poată lua decizii pentru forțele lor de muncă în consecință.
Până când tehnologia nu va fi adoptată pe scară largă atât de indivizi, cât și de echipe, probabil nu vor exista schimbări semnificative în stilul de muncă. „Cred că organizațiile sunt confortabile cu status quo-ul”, a mai spus ea.
În cazul în care va veni momentul în care companiile să adopte pe scară largă această tehnologie și se va observa o creștere a productivității care să justifice adoptarea unei săptămâni de lucru mai scurte, probabil că tot mai multe companii se vor îndrepta către această direcție.
Sunt companii care ar putea spune „ne așteptăm să ai aceeași productivitate pe săptămână”, spune Mark Riedl, profesor la Georgia Institute of Technology. „Și dacă poți face asta în 4 zile în loc de 5, este grozav. Mergi acasă.”
În schimb, altele rămân reticente la această schimabre și la capacitatea AI de a prelua activitățile angajaților. „Ar trebui doar să îți redirecționezi timpul către muncă mai semnificativă și să lucrezi tot atâta, pentru că întotdeauna există prea multă muncă de făcut,” a completat el.
„Nu cred că avem prea multe locuri de muncă care vor fi înlocuite 100%,” spune Mark Riedl, dar unele companii ar putea constata că „pot face același volum de muncă cu mai puțini oameni,” avertizează el. În cele din urmă, cum va influența apariția AI săptămâna de muncă a angajaților va depinde „de la o companie la alta, în funcție de obiectivele și nevoile lor.”