Există această dezbatere privind depozitarea pâinii. Mulți țin pâinea într-un recipient special în bucătărie, alții o țin la frigider sau chiar congelator. Dar unde e, de fapt, cel mai bine să o depozităm? Ce spun specialiștii?
Dr. Cristian Panaite, medic nutriționist, spune că locul cel mai bun pentru a păstra pâinea este la congelator.
Citește și Cum ajuți găinile să dea mai multe ouă iarna. Toți gospodarii ar trebui să apeleze la aceste trucuri
„Iei pâinea și o bagi în congelator. Și când pâinea îngheață se produce o transformare la nivel molecular și nu glumesc. Amidonul din pâine care, de obicei, se transformă rapid în glucoză în corpul tău își schimbă structura și se transformă în așa-numitul amidon rezistent. Când această pâine ajunge în intestinul tău subțire, enzimele care, de obicei, descompuneau rapid amidonul normal nu mai pot face acest lucru la fel de ușor. Amidonul rezistent călătorește mai departe spre intestinul gros unde devine ca o fibră solubilă. E practic un festin pentru bacteriile tale bune. Ele produc acizi grași cu lanț scurt, în special acidul butiric. Acidul butiric e un anti-inflamator foarte bun, reduce inflamația în corp și protejează celulele colonului tău. Odată ajuns în sânge susține sănătatea tuturor organelor tale”, a explicat specialistul într-un clip video pe Tik Tok.
Pâinea rezistă la congelator aproximativ o lună fără să-și piardă prospețimea și gustul.
Cum dezghețăm pâinea? Simplu, la temperatura camerei, sau în aer liber. În general, pâinea ar trebui să revină la normal într-o oră. Mai poți să decongelezi pâinea și la cuptor, dacă vrei să o mănânci mai repede. Scoate-o din congelator și las-o pentru câteva minute la temperatura camerei. Încălzește cuptorul la 200°C și bagă pâinea când temperatura este cea optimă. Aceasta trebuie să stea doar 5 minute la cuptor, după care focul se oprește. Pâinea se mai lasă însă să stea alte cinci minute pentru a se pătrunde.
La frigider nu e recomandat să ținem pâinea. Specialiștii explică faptul că acest obicei nu ajută la păstrarea prospețimii, ba chiar are și un efect negativ. Atunci când pâinea este băgată în frigider, moleculele de amidon din aceasta se recristalizează rapid în prezența temperaturilor mai scăzute și acest lucru grăbește practic uscarea sau mucegăirea.