Pentru a rezolva această problemă, românii apelează la un truc care a câștigat popularitate în ultimii ani, și anume plasarea unui bol de sare pe pervazul ferestrei. Da, ai auzit bine, în acest fel poți controla umiditatea din casă.
Trucul e folosit tot mai des în des, iar specialiștii au spus recent ce cred despre această metodă.
Condensul are loc când aerul umed din locuință ajunge pe o suprafață rece, cum ar fi sticla ferestrelor. Dacă condensul e lăsat să se acumuleze poți întâmpina probleme ulterior. Apar pete de apă și se formează mucegai. În alte cazuri, ramele ferestrelor se pot deteriora.
Citește și România, țara cu tone de aur neexploatate. Bogățiile ascunse, uitate de autorități
Bolul de sare pus lângă fereastră poate ajuta fiindcă sarea absoarbe umezeala din aer și reduce formarea condensului. Andy Ellis, expert în grădinărit și amenajări interioare, a spus că „sarea are capacitatea de a absorbi în mod natural umiditatea din aer, usucându-l într-o anumită măsură. Aceasta înseamnă că, atunci când aerul umed atinge sticla, cantitatea de condens formată va fi mai mică.”
Bolul poate fi umplut ori cu sare de masă ori cu sare de rocă, iar cantitatea de sare ar trebui să fie dată de mărimea ferestrei. Cu cât e mai mare fereastra cu atât e nevoie de o mai mare cantitate de sare.
Chiar dacă sarea poate absorbi umiditatea, efectul real poate fi limitat. Sarea nu poate să absoarbă în totalitate umiditatea, de regulă absoarbe vaporii de apă doar la un nivel de umiditate ridicat, de peste 74%. Serviciul German de Informații de Transport a precizat că sarea absoarbe apa doar când umiditatea depășește 75%.
De regulă, în locuințe, umiditatea se situează între 30 și 60%, ceea ce înseamnă că eficiența sării va fi redusă. În camerele mai umede, cum ar fi băile sau bucătăriile, ar putea avea efect fiindcă umiditatea poate fi mai ridicată.
Alte trucuri la care apelează mulți sunt folosirea dezumidificatoarelor sau instalarea ventilației mecanice controlate ce elimină umezeala excesivă în mod eficient. Umidificatorul poate să facă diferența dacă condensul chiar e o problemă mare. O metodă mai simplă e deschiderea ferestrelor sau folosirea grilelor de ventilație, acest lucru permite evacuarea aerului umed și nu se mai acumulează vapori pe ferestre.
Citește și Cât costă cel mai scump salam din România și unde se găsește. Nu conține E-uri și conservanți