Dr. Lupașcu Nicoleta lucrează de 15 ani ca medic, iar în ultimii ani a devenit profesor la Facultatea de Medicină și Facultatea de Nutriție din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara. Medicul a explicat unde ar trebui să țină românii pâinea ca să fie în beneficiul lor.
„Eu țin pâinea în frigider și așa ar fi bine să faci și tu. Dacă ți pâinea în frigider și o consumi apoi, se întâmplă un fenomen grovaz numit retrogradarea amidonului. Practic, transformarea lui într-un amidon rezistent. De ce ne interesează asta? Deoarece acest amidon care a fost încălzit și apoi răcit devine mai rezistent la degradare. Practic, la acțiunea amilazelor, enzimele care degradează amidonul își eliberează glucoza”, a spus medicul, pe Facebook.
Citește și Satul maramureşean de vis aflat la doar o oră de Bucureşti. Te poţi şi caza, care sunt preţurile
Ce beneficii ai dacă ții pâinea în frigider
Cine ține pâinea la frigider are parte de o mulțime de beneficii. În acest fel îți poți ține greutatea sub control și poți avea grijă mai bine de sănătatea ta. În plus, vor ține indicele glicemic sub control.
„De aici rezultă alte două beneficii grozave:
- Amidonul rezistent este hrană pentru bacteriile bune intestinale și cunoaștem lor la starea generală de sănătate, inclusiv în controlul greutății.
- Faptul că glucoza din amidon este eliberată mai lent înseamnă că glicemia nu va crește mult și nici brusc. Iarăși, sper că știți deja ce fac în organism vârfurile glicemice”.
Se aplică și în cazul amidonului din orez sau a altor tipuri de cereale. Dacă îți place pâinea albă sau din alte cereale ar trebui să o ții în frigider, iar apoi să o prăjești ca să se încălzească, mai spune medicul.
Cum se consumă, de fapt, pâinea
Dr. Lupașcu Nicoleta a explicat că cel mai bun mod de a păstra pâinea este la frigider. Apoi, când vrei să o mănânci ar trebui să o încălzești pentru a-i reduce indicele glicemic.
„Pâinea încălzită, după ce a fost răcită, are chiar un indice glicemic magnemic, tocmai pentru că amidonul a fost trecut prin mai multe cicluri de răcire-încălzire”, a mai spus medicul.