- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

De ce se dau copacii cu var. Obiceiul ar proveni din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

23 Apr, 23:46 • Bocioacă Bianca
Te-ai întrebat vreodată de ce se dau, de fapt, copacii cu var? Se pare că explicația ar fi una militară, totul începând în vreme de război.
De ce se dau copacii cu var. Obiceiul ar proveni din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

Scriitorul Vasile Ernu a explicat, într-o postare pe Facebook, că obiceiul de a da copacii cu var ar proveni tocmai din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Istoria spune că înainte de război acest ritual nu exista. Că la bază el este un ritual apărut în cel de al doilea război mondial. Cu o funcție practică, administrativ pragmatică – să se ghideze mai uşor în noaptea tehnica de război. Bordura, copacul alb e uşor de urmărit în drumul de noapte.

Rezultatul fiind practic şi ieftin a făcut ca după cel de al doilea război mondial administrația să apeleze la el. Era o formă ieftină de marcaj – estetică şi în timp se pare că şi utilă: zeama aceea de var avea multiple funcții. Mai ales că varul deja avea o întrebuințare largă în case pe criterii medical-sanitare şi agricultură.

Citește și: Trucul pe care trebuie să-l știe românii! Cu ce poți stropi pomii fructiferi în luna aprilie pentru fructe din belșug

De ce se dau copacii cu var

Practic administrația s-a folosit de acest element ieftin şi mobilizator pentru a rezolva nişte lucruri. Rapid, ieftin – forţa de muncă gratuită, varul costuri minime – rezolvi administrativ: indicatoare de drum, estetica minimală, curățenia de primăvară, mobilizarea de masă şi se pare şi efecte pozitive agro-biochimice şi medical-igienic-sanitar. Genul de element practic administrativ şi ritual ideal pentru administrația de stat – mai ales pentru un stat centralist.Citește și: Pesticidele din fructe și legume pot provoca boli grave. Dr. Radu Ţincu: „Apar forme foarte rare de cancer”În timp însă el a devenit un ritual care chiar dacă păstrează din datele sale prime el are acum mai degrabă o altă funcție. O funcție de identificare socială, culturală, geografică: lumea care dă cu var şi lumea care nu dă cu var copacii primăvara”, 

a explicat scriitorul.

Specialiștii în pomicultură spun că văruitul ține la distanță paraziții care pot provoca daune scoarței. Văruirea trunchiurilor s-ar face pentru distrugerea ouălor de insecte și a paraziților care se află în crăpăturile din scoarță. Procedeul împiedică și dezvoltarea mușchilor și lichenilor pe trunchiuri, potrivit agrointel.ro.

Urmărește Daily Business pe Google News