Uleiul de măsline este un ulei extras din partea cărnoasă a fructului copt al măslinului. Ulei de măsline se produce în aproape toate țările unde se cultivă măslini, variațiile depinzând de regiune și de gradul de coacere al fructului.
Uleiul de măsline este considerat un element central al dietei mediteraneene. Cel mai adesea este folosit in bucatarie, dar multiplele sale beneficii pentru sanatate au condus si la intrebuintarea sa in industria cosmeticelor si pentru scopuri medicinale.
Alegerea tipului de ulei de măsline
– optați pentru ulei de măsline extravirgin și presat la rece deoarece acesta păstrează cei mai multe nutrienți și antioxidanți.
Studiile au arătat că consumul de ulei de măsline, în special sub formă de ulei extravirgin, este asociat cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare și diabet zaharat de tip 2, precum și cu reducerea inflamațiilor cerebrale și a formării plăcilor de beta-amiloid, caracteristice bolii Alzheimer.
Consumul moderat – chiar dacă uleiul de măsline este sănătos, trebuie consumat în cantități moderate deoarece este bogat în calorii.
Utilizarea în gătit – folosiți ulei de măsline pentru gătitul la temperaturi scăzute și medii, cum ar fi prepararea salatelor, sosurilor, prăjirea legumelor sau a pâinii prăjite.
Proprietatile si beneficiile uleiului de masline pot varia in functie de tipul pe care il achizitionezi. Acest lucru se datorează faptului că ele conțin cantități diferite de compuși benefici, cum ar fi polifenolii. De exemplu, uleiul de măsline extravirgin conține cel mai mare procent de polifenoli și antioxidanți.
Astfel,