- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

De ce trebuie să consumi ulei de măsline. Ce tip de ulei de măsline este mai bun

27 Jan, 12:47 • Andrei Alina
Uleiul de măsline este folosit de secole în bucătărie, în cosmetice și în medicina tradițională datorită proprietăților sale benefice pentru sănătate. Vezi mai jos ce tip de ulei de măsline poţi alege.
De ce trebuie să consumi ulei de măsline. Ce tip de ulei de măsline este mai bun

Uleiul de măsline este un ulei extras din partea cărnoasă a fructului copt al măslinului. Ulei de măsline se produce în  aproape toate țările unde se cultivă măslini, variațiile depinzând de regiune și de gradul de coacere al fructului.

Uleiul de măsline este considerat un element central al dietei mediteraneene. Cel mai adesea este folosit in bucatarie, dar multiplele sale beneficii pentru sanatate au condus si la intrebuintarea sa in industria cosmeticelor si pentru scopuri medicinale.

Citeşte şi: Uleiul de măsline comercializat în România este plin de ceară și steroli modificați. ANPC a aplicat amenzi de 750.000 de lei

 

Cum alegi tipul de ulei de măsline în funcţie de necesităţi:

Alegerea tipului de ulei de măsline

 – optați pentru ulei de măsline extravirgin și presat la rece deoarece acesta păstrează cei mai multe nutrienți și antioxidanți.

Studiile au arătat că consumul de ulei de măsline, în special sub formă de ulei extravirgin, este asociat cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare și diabet zaharat de tip 2, precum și cu reducerea inflamațiilor cerebrale și a formării plăcilor de beta-amiloid, caracteristice bolii Alzheimer.

Citeşte şi: Ce ulei e mai nociv, cel de măsline sau de floarea soarelui? Mihaela Bilic: „Lăsați-o mai moale pentru că n-avem nevoie de inflamație”

Consumul moderat – chiar dacă uleiul de măsline este sănătos, trebuie consumat în cantități moderate deoarece este bogat în calorii.

Utilizarea în gătit – folosiți ulei de măsline pentru gătitul la temperaturi scăzute și medii, cum ar fi prepararea salatelor, sosurilor, prăjirea legumelor sau a pâinii prăjite.

 

Proprietatile si beneficiile uleiului de masline pot varia in functie de tipul pe care il achizitionezi. Acest lucru se datorează faptului că ele conțin cantități diferite de compuși benefici, cum ar fi polifenolii. De exemplu, uleiul de măsline extravirgin conține cel mai mare procent de polifenoli și antioxidanți.

Astfel,

  • ulei de măsline extra virgin – rezulta in urma primei presari a maslinelor, are un gust si un miros excelent si dispune de un continut de acizi grasi liberi care nu depaseste 0.8 grame la suta de grame;
  • ulei de măsline virgin – este obtinut tot in urma primei prese, dar are un continut de acizi grasi liberi de cel mult 2 grame la suta de grame;
  • ulei de măsline rafinat – este uneori amestecat cu alte tipuri de uleiuri vegetale.

 

Urmărește Daily Business pe Google News