- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

De la spălat toalete, la funcționar într-un birou din centrul Londrei. Povestea de succes a unei românce stabilite în Marea Britanie

25 May, 16:08 • Cornel Ghimeșan
Mădălina, o româncă ce s-a stabilt în Marea Britanie, a povestit despre începuturile ei într-o țară străină și câte sacrificii a fost nevoită să facă pentru a-și găsi un rost.
De la spălat toalete, la funcționar într-un birou din centrul Londrei. Povestea de succes a unei românce stabilite în Marea Britanie

Mădălina a plecat în Marea Britanie cu speranța de a-și face o viață mai bună. Când a ajuns acolo, însă, s-a lovit de realitatea șocantă. Nedreptate, discriminare, neajunsuri și nevoia de a face sacrifii. Ca să se poată întreține, s-a văzut nevoită să spele toalete, dar ani de zile mai târziu a ajuns să aibă un job pe care mulți și-l doresc.

Citește și Apartamente gratis în România. Gabriela Firea anunță că va relua un proiect uriaș început în mandatul ei

A plecat din România în 2016, iar la început spăla toalete și avea grijă de copii, job-ul ei fiind de bonă internă. Nu prea știa nici limba engleză, așa că se descurca destul de greu cu vorbitul cu ceilalți.

Cum a reușit să-și facă un rost românca plecată în Marea Britanie

„De când sunt în Anglia, am avut tot felul de locuri de muncă. Persoanele care mă cunosc îmi zic întotdeauna: «Mamă, ce norocoasă ești că ai un loc de muncă la birou, acum!». Nu. Eu am frecat wc-uri ani de zile, am avut grijă de copii ca bonă internă, am lucrat la magazine unde am cărat marfă. Când am văzut posibilitatea să devin supervizor într-un hotel am luat acea șansă. Am aplicat la un loc de muncă pentru recrutări în Anglia și am mințit că am experiență. Am învățat tot ce știam atunci din videoclipuri pe YouTube.

Munceam de trei ori mai mult ca toți colegii mei, ca să demonstrez că merit să rămân acolo. Lucram peste program neplătit uneori, și 5-6 ore peste program. Adică plecam și la ora zece noaptea acasă. Când am căpătat experiență, am plecat la o altă companie mai mare și apoi la o altă companie mai mare. Nu sunt norocoasă. Am fost ambițioasă și mi-am asumat multe riscuri”, a povestit românca.

Citește și Problemele dintr-o singură țara afectează întreaga ofertă mondială de cafea. Lumea se îndreaptă către cel de al 4 an în care producția scade

Mădălina a fost victima multor umilințe și a unui comportament discriminatoriu în Marea Britanie, dar a dat uitării acea perioadă și se bucură de ce are în prezent. Acum are un job de Compliance Administrator și lucrează într-un birou din centrul Londrei.

„Sfatul meu pentru toate fetele tinere care sunt în Anglia: orice șansă care se ivește să schimbați locul de muncă, să faceți altceva, luați acea șansă. Dați-vă silința și o să vedeți că merită la un moment dat. Am avut și salarii de 4 lire și jumătate pe oră, 10 ore pe zi, cu o singură zi liberă pe săptămână. Mi s-a vorbit urât, mi s-a vorbit de sus, am fost umilită de foarte multe ori.

În companiile în care lucram, de multe ori mă făceau la bani, pentru că credeau că nu observ. Eu observam, dar nu le ziceam nimic, pentru că mi-era frică să mă dea afară. Când am venit prima dată, în 2016, nici nu vorbeam engleză și am învățat pe parcurs. Tot ce știu am învățat, pentru că am vrut. Tot ce vreți voi se poate întâmpla, trebuie doar să vă doriți și să faceți tot ce puteți, ca să ajungeți acolo”, a mai precizat tânăra.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult