Într-un laborator din Shropshire, Marea Britanie, avansarea tehnologiei face posibilă clonarea animalelor! Gemini Genetics este unul dintre puținele companii europene care oferă astfel de proceduri, prețurile sunt de asemenea foarte ridicate estimându-se undeva între 38.000 și 59.000 de lire sterline. În ciuda aparențelor, interesul oamenilor este din ce în ce mai mare, mulți considerând că valoarea emoțională a procedurii depășește orice investiție.
Tehnologia de clonare a a făcut progese în ultimele decenii, ne amintim de celebra oaie Dolly! Procesul implică prelevarea unei monstre din ADN-ul aninalului decedat, ca mai apoi să fie posibilă crearea unei copii genetice identice.
Totul începe prin recoltarea țesutului de la animalul trecut în neființă, în maximum cinci zile de la deces. ADN-ul este extras, multiplicat și păstrat în azot lichid. Din cauza politicilorce interzic clonarea în Uniunea Europeană, mostrele de ADN sunt trimise către un laborator colaborator din Texas, SUA, pentru a clona embrioni.
ADN-ul este introdus într-un ovul donator, căruia i s-a eliminat nucleul original. Dacă operațiunea reușește, ovulul începe să se dividă, formându-se un embrion, care este purtat de o mamă surogat în perioada gestației. După naștere, puii sunt înțărcați și returnați în Marea Britanie noilor lor stăpâni.
Gemini Genetics oferă permisiunea proprietarilor și de a conserva ADN-ul animalelor fără a începe întregul proces de clonare. Costul este de 600 de lire sterline pentru păstrarea ADN-ul, ulterior stăpânii pot decide dacă doresc sau nu clonarea.
Clonarea animalelor rămâne văzută ca o practică controversată, chiar dacă tehnolohia a progresat enorm. Anumite organizații precum RSPCA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals) atenționează asupra problemelor etice și de bunăstare implicate. Procesul de clonare nu asigură un animal identic în comportament și personalitate cu originalul. Vorbim despre experiențele de viață care definesc caracterulul acestuia. Pe lângă asta, luăm în considerare ratele mari de eșec și potențialele probleme de sănătate care pot apărea și ridica îngrijorări, precum tumorile sau creșterile anormale.
Pentru unii stăpâni, clonarea vine ca un sprijin, reprezentând o modalitate prin care poate menține legătura vie cu iubitul animal. Kelly Anderson, a decis să își cloneze pisica decedată pentru a păstra o parte din ea.
„Nu mi-am dorit să o readuc pe Chai la viață, ci doar să păstrez o parte din ea”, a afirmat Anderson.
Chiar dacă unii văd clonarea ca pe o a doua șansă, experții consideră că procedura are un mare impact emoțional și fizic, și avertizează asupra posibilelor consecințe.
Citește și: Amenzi colosale pentru proprietarii de animale. Este strict interzis să facă așa ceva!