- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Descoperire uluitoare la Cluj! Fibula imperială din aur masiv și onix, o piesă de tezaur unică în lume, expusă pentru prima dată!

11 Nov, 14:08 • Bugiu ⁠Ana Maria
Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca găzduiește expoziția "Războinici uitați și podoabe eterne", care include artefacte unice, cum ar fi o fibulă imperială din aur masiv decorată cu onix. Printre exponatele valoroase se numără bijuterii și obiecte de cult cu o vechime de până la 1600 de ani, împrumutate de la muzee din țară și din străinătate.
Descoperire uluitoare la Cluj! Fibula imperială din aur masiv și onix, o piesă de tezaur unică în lume, expusă pentru prima dată!

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca a deschis o expoziție extraordinară intitulată „Războinici uitați și podoabe eterne”, care adună unele dintre cele mai valoroase artefacte istorice ale României. Expoziția cuprinde bijuterii, medalioane, vase din aur și argint, toate unice și provenite din colecții ale muzeelor din țară și din străinătate.

Vizitatorii pot explora exponate cu o vechime de până la 1600 de ani, printre care se numără o fibulă imperială din aur masiv, un obiect unic în lume, potrivit Antena 3 CNN.

Muzeograf: „Cea mai importantă piesă din toată expoziția este această fibulă imperială care a fost descoperită în cazul celui de-al doilea tezaur de la Șimleu Silvaniei. Are forma unei lămpi romane și este fabricat integral din aur decorat cu pietre prețioase și mai ales trebuie scos în evidența acea piatră mare de onix perfect fațetată”.

Te-ar mai putea interesa și: BNR lansează o nouă monedă de aur, ce comemorează Operațiunea „Neptun”, de salvare a Tezaurului României

foto: piesa de tezaur

Descoperire uluitoare la Cluj! Fibula imperială din aur masiv și onix, o piesă de tezaur unică în lume, expusă pentru prima dată!

Fibula a fost descoperită în cadrul celui de-al doilea tezaur de la Șimleu Silvaniei și reprezintă piesa centrală a expoziției, fiind o lucrare excepțională din aur decorată cu pietre prețioase, cu o piatră mare de onix fațetată deosebită. Muzeografii spun că acest obiect era folosit de elita din secolul V, fiind un semn al puterii imperiale romane.

Fibulele mari din aur aveau rolul de a prinde mantia pe umăr, un element esențial al veșmintelor de paradă ale împăraților romani, cum se poate observa și în mozaicul din biserica Sant’Apollinare Nuovo din Ravenna, unde este reprezentat împăratul bizantin Iustinian I sau regele ostrogot Theoderic cel Mare.

Muzeograf: „Odată cu pătrunderea gepizilor în Transilvania s-a dezvoltat un centru de putere în aria Someșului Mic, în zona orașului actual Cluj. În ultima vreme, cu investiții care au avut loc în zona orașului Cluj, am avut mai multe săpături, adică nu numai muzeul nostru, ci în general, care au adus la suprafață mai multe descoperiri fascinante”.

„Printre exponate se numără o fibulă spectaculoasă din aur masiv, decorată cu una dintre cele mai mari pietre de onix fațetate, care impresionează prin dimensiune și execuția excepțională. Obiectul este unic în lume și ilustrează bogăția remarcabilă a elitelor din sec. V.

Aceste fibule mari din aur făceau parte din însemnele imperiale și erau accesorii importante ale veșmântului de paradă al împăratului roman. Ele serveau la prinderea mantiei pe umăr, așa cum este reprezentată în mozaicul din biserica Sant’Apollinare Nuovo din Ravenna pe veșmântul împăratului bizantin Iustinian I sau al regelui ostrogot Theoderic cel Mare.

Fibula cu onix din tezaurul de la Șimleu este cea mai impozantă piesă din categoria fibulelor imperiale care s-a păstrat până în zilele noastre”, a menționat Alpar Dobos, muzeograf în cadrul MNIT, citat de Transilvania Business.

Această piesă rară din tezaurul de la Șimleu este considerată cea mai importantă fibulă imperială păstrată până în prezent, impresionând prin dimensiunea și execuția sa impecabilă. Județul Cluj, cunoscut pentru bogăția sa în artefacte istorice, continuă să fie un loc de descoperire a unor obiecte remarcabile.

În ultimii ani, datorită săpăturilor arheologice și investițiilor în zona Clujului, au fost aduse la lumină tot mai multe descoperiri fascinante, evidențiind importanța acestei regiuni în istoria Transilvaniei și a întregii Românii.

Expoziția poate fi vizitată de marți până duminică între orele 10:00 și 18:00, iar biletele pot fi achiziționate online, oferind publicului ocazia rară de a se conecta cu trecutul strălucitor al regiunii prin aceste artefacte deosebite.

Te-ar mai putea interesa și: Noi titluri Tezaur, începând cu 4 noiembrie. Ce venituri vor avea românii care investesc

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...