O nouă lege europeană a fost stabilită. După o lună dezbatere, căzut de comun acord că toate produsele electrocasnice care intră pe teritoriul țărilor membre trebuie să fie reparate și reciclate obligatoriu și vor avea pașaport digital. Modificarea vine în condițiile în care se dorește eliminarea factorilor de poluare, pentru obținerea unui mediu mai curat, potrivit bzi.ro.
Te-ar putea interesa și: Se schimbă regula privind obținerea pașaportului. Klaus Iohannis a promulgat legea
foto: pașaport
Din 2026, este obligatoriu ca fiecare nou produs electrocasnic să fie proiectat și asamblat astfel încât să poată fi reparat, reutilizat sau reciclat cu ușurință, se arată în Regulamentul UE adoptat de Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene și publicat recent în Jurnalul Oficial al UE.
Durata de viață și de folosire a acestor produse va fi prelungită cu 5 ani. Totuși, produsele existente pe piață nu au fost create cu scopul de a fi sustenabile. Însă, din 2026, va crește posibilitatea de reutilizare, întreținere și recondiționare a produselor electrocasnice.
Noul regulament UE introduce alte cerințe pentru producătorii de electrocasnice și impune noi tipuri de etichetare a produselor. Spre exemplu, cerințele includ clase de reparabilitate, durabilitate, amprenta de carbon sau amprenta asupra mediului, precum și informații cu privire la modul de instalare, utilizare, întreținere și reparare a produsului.
Alte informații, precum cele despre colectarea în scopul recondiționării sau a refabricării, respectiv a modului de returnare sau de tratare a produsului la sfârșitul ciclului de viață, vor fi oferite și ele.
Și etichetele vor avea parte de reglementări, tot în scopuri de sustenabilitate și reciclare.
Producătorii vor avea obligația de a oferi servicii de reparații pentru bunurile enumerate în Anexa II, atât timp cât acestea sunt supuse cerințelor de reparabilitate.
Anexa II cuprinde:
După expirarea perioadei de garanție, producătorii vor avea în continuare obligația să repare produsele comune de uz casnic, care pot fi reparate din punct de vedere tehnic conform legislației Uniunii Europene.
Te-ar putea interesa și: Marcel Ciolacu, despre faptul că românii vor putea merge în Turcia fără pașaport: „România își capătă locul oficial și este recunoscută ca o țară cu interes”