Într-o ediție recentă a emisiunii Starea Sănătății, Dragoș Pătraru a analizat compoziția cozonacilor din supermarketurile din România. După ce a studiat ingredientele a opt tipuri de cozonaci și concluziile unui studiu realizat de Asociația Pro Consumatori (APC), jurnalistul a ajuns la o concluzie tranșantă: cozonacii produși industrial nu respectă rețeta tradițională și pot conține până la 19 aditivi.
Te-ar mai putea interesa și: Care sunt cei mai sănătoși crenvuști din comerț. Dezvăluirile făcute de Dragoș Pătraru
foto: Dragoș Pătraru
Dragoș Pătraru a explicat că mulți dintre cozonacii din marile lanțuri de magazine sunt fabricați folosind ingrediente procesate, departe de ceea ce ar trebui să fie o rețetă tradițională. Studiul APC, citat de jurnalist, dezvăluie prezența unor componente precum premixuri pentru cozonaci, făină de porumb, făină de soia, șrot de soia, pesmet, margarină, fibre din citrice, zer praf, albuș de ou pudră și alte extracte sintetice. În unele cazuri, cozonacii analizati nu aveau nici măcar o declarație nutrițională completă.
„Am verificat ce s-a făcut la noi în materie de cozonaci, mă refer la studii care să le ofere consumatorilor informații utile. Ca de obicei, cei de la Asociația Pro Consumatori au fost pe poziții și în 2021, ei au făcut o cercetare cu privire la cozonaci produși în brutăriile din marile lanțuri de magazine. Unii cozonaci erau mai curați, alții aveau până la 19 aditivi. Altora le lipsea declarația nutrițională”, a spus Dragoș Pătraru la Starea Sănătății.
Costel Stanciu, președintele APC, a spus că acești cozonaci industriali sunt departe de standardele tradiționale și i-a îndemnat pe români să fie atenți la etichete și să nu se lase păcăliți de prețurile mici sau de ambalajele atrăgătoare.
„Cozonacii produși în unitățile proprii de tip Brutărie ale marilor lanțuri de magazine alimentare nu au nimic din rețeta tradițională a cozonacului. În compoziția cozonaciloranalizați, experții APC au identificat următoarele ingrediente: premix pentru cozonaci, făină de porumb, făină de soia, șrot de soia, pesmet, amidon, margarină, fibre din citrice, albuș de ou pudră, zer praf și alte tipuri de extracte. Le recomand consumatorilor să nu se lase induși în eroare de prețul mic și denumirile atrăgătoare ale acestor produse, să citească eticheta și să facă alegeri având în vedere calitatea ingredientelor”, a declarat conf, univ, dr, Costel Stanciu, președinte APC.
Pe lângă analiza detaliată, Dragoș Pătraru a oferit și sfaturi utile urmăritorilor săi. În opinia sa, cozonacii preparați acasă pot fi o alternativă sănătoasă și de calitate, evitând riscurile consumului de produse ultraprocesate. Jurnalistul a îndemnat oamenii să citească etichetele produselor pe care vor să le cumpere.
„Mare vorbă e asta… calitatea ingredientelor. La treaba asta nu se gândesc deloc cumpărătorii. Chiar și atunci când pare că un produs din ăsta ultraprocesat e mai curățel, înțelegi că nu ar avea cum să coste atât de puțin, dacă ar fi ceva mai de calitate.
Așa că, mai ales când vine vorba despre astfel de produse pe care le putem face în casă, de sărbători, sfatul meu este să faceți asta, să vă preparați cozonacii singuri acasă. Nu uitați să consumați orice produs după ce ați citit eticheta”, a mai precizat Dragoș Pătraru.
Te-ar mai putea interesa și: Rețeta autentică de cozonac de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza. Ce ingrediente se foloseau pe vremuri