Românii nu prea au grijă de dinţi, iar clinicile stomatologice obţin profituri uriaşe, astfel că autorităţile vor să aprofundeze educaţia sanitară cu accent pe îngrijirea danturii. Propunerea vine din partea Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR), cu sprijinul Colegiului Medicilor din România (CMR) şi al Biroului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România (OMS), şi este un răspuns la nevoia urgentă de a forma obiceiuri sănătoase în rândul copiilor şi adolescenţilor, având ca scop prevenirea problemelor de sănătate frecvente, precum obezitatea şi igiena dentară precară.
În cadrul acestei teme, elevii vor avea ocazia să înveţe despre nutriţie, igienă corporală şi igienă orală, informaţii esenţiale pentru dezvoltarea unui stil de viaţă sănătos. Dr. Florin Lăzărescu, preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România (CMSR), a subliniat că integrarea acestor subiecte într-un program interactiv va permite elevilor să aplice cunoştinţele dobândite în viaţa de zi cu zi, contribuind astfel la crearea unor comunităţi mai sănătoase.
Un studiu recent realizat de CMSR relevă că doar 50% dintre copii se spală pe dinţi de două ori pe zi, iar 66.3% dintre aceştia suferă de carii dentare, în timp ce 29.2% se confruntă cu anomalii dento-maxilare.
Dr. Luminiţa Oancea, vicepreşedinte CMSR, a accentuat importanţa educării copiilor cu privire la sănătatea orală încă din primii ani de şcoală, pentru a preveni problemele dentare care pot afecta nu doar sănătatea fizică, ci şi imaginea de sine şi starea emoţională a tinerilor.
Aproximativ o treime din dinţii pacienţilor români au carii în diferite stadii de gravitate. Netratate, acestea pot duce la pierderea dinţilor, iar costurile tratamentelor sunt şi de peste 10 ori mai mari, arată datele LIFE Group. Costul tratamentului cu laser al unei carii variază între 300 şi 600 lei. Tratamentul dentar, când devine prea târziu să mai poată fi ameliorată problema, îl poate costa pe pacient până la 5.000 lei pentru un singur dinte. Românii alocă, în medie, circa 1.000 lei anual pentru tratarea problemelor dentare.
”Toţi pacienţii care trec pragul clinicilor LIFE Dental Spa sau VIVO Dental, parte a LIFE Group, prezintă carii în diferite stadii de gravitate, iar statistica arată că, în medie, între 8 şi 10 dinţi sunt afectaţi de această problemă, pe lângă altele, ce pot fi asociate. O persoană ajunsă la maturitate are 32 de dinţi în cavitatea bucală, însă datele LIFE Group arată că aproximativ o treime dintre aceştia sunt afectaţi de carii aflate în diferite stadii de evoluţie, ce necesită tratament rapid, pentru a nu crea probleme mult mai mari.
Chiar si cele mai mici carii, punctiforme, trebuie tratate minim-invaziv, deoarece acestea pot evolua si ajunge sa afecteze nervul dintelui, să producă dureri, infecţii şi chiar pierderea sa”, arată reţeaua.
Vechile concepţii conform cărora cariile mici sunt “marmoraţii” şi asupra lor nu trebuie intervenit nu mai sunt valabile, iar asta deoarece practica a dovedit că acestea sunt tot carii aflate în stadii incipiente care pot avansa şi crea probleme.
Tratamentul cu laser al unei carii variză între 300 şi 600 RON în funcţie de clinică, zona în care se află sau pachetele promoţionale disponibile. Tratamentul dentar, când devine prea târziu să mai poată fi ameliorată problema, îl poate costa pe pacient până la 5.000 lei pentru un singur dinte.
Românii alocă anual, în medie, aproximativ 1.000 lei pentru tratarea problemelor dentare, iar principalele cauze pentru care aceştia trec pragul clinicilor dentare sunt atât pentru tratarea gingivitei, a cariilor dentare, implantologie, dar şi estetică sau igienă orală, mai arată datele LIFE Group.
Suma este, însă, cu 20% mai mică decât în ultimii ani, iar acest lucru se datorează, în principal, inflaţiei, a dobânzilor bancare crescute şi a climatului economic general mai puţin favorabil.
Mai mult, opt din zece români suferă de o formă de afecţiune a gingiilor, gingivita sau parodontoza, care, de cele mai multe ori trec neobservate, nediagnosticate şi netratate la timp, ceea ce poate duce la pierderea dinţilor.
Igiena orală precară este cauza principală a parodontozei, iar placa bacteriană şi tartrul sunt responsabile în mod direct de apariţia bolii parodontale.