- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Doliu imens în muzica românească. Gabriel Cotabiță s-a stins din viață

23 Nov, 15:00 • Bugiu ⁠Ana Maria
Celebrul artist Gabriel Cotabiță, figură emblematică a muzicii românești, s-a stins din viață sâmbătă, 23 noiembrie, la vârsta de 69 de ani. Tristețea acestei pierderi a fost resimțită profund în lumea artistică, unde el a fost apreciat pentru vocea unică și contribuțiile remarcabile aduse muzicii din România.
Doliu imens în muzica românească. Gabriel Cotabiță s-a stins din viață

Pe 23 noiembrie 2024, România a pierdut una dintre cele mai iubite voci ale muzicii pop, Gabriel Cotabiță, artistul care a marcat generații prin talentul său inconfundabil, potrivit Antena 3 CNN.

„Ai plecat, Gabi, și ai lăsat muzica pop românească fără una dintre cele mai mari și mai personale voci! Am fost nu doar colaboratori ci și prieteni din tinerețe! Am lansat împreună piese care au bucurat generații de ascultători („Noapte albastră”, „Te rog, domnișoară, nu pleca”, „Și va mai trece-o noapte”, „Viața e un cazino”, „Să nu ne spunem adio”, „Poate că da, poate că nu” etc)!

Am lansat împreună cu Joey de Alvaré primul CD din România! Am făcut lucruri frumoase împreună, lucruri care nu se pot uită! Am împărțit multe momente ale vieții și carierei noastre împreună!…Te vom păstra mereu în inimile noastre! Dumnezeu să te odihnească în pace și lumina!”, a transmis acesta pe pagina sa de Facebook.

Te-ar mai putea interesa și: Vlăduța Lupău își dezvăluie palatul de 3 milioane de euro. O vilă de vis cu studio de muzică

foto: Gabriel Cotabiță

Doliu imens în muzica românească. Gabriel Cotabiță s-a stins din viață

Mesaje de condoleanțe și amintiri emoționante au venit din partea colegilor săi. Cezar Ouatu, Alin Dincă (Trooper) și mulți alții au împărtășit durerea pierderii unei legende.

„Este unul din momentele care-mi vor rămâne bine întipărite în minte pe viaţă. Îţi mulţumesc. Ce trăiri, ce emoţii şi lacrimi de fericire!! Dumnezeu să te odihnească în pace, Gabriel Cotabiţă”, a transmis Cezar Ouatu.”Nu ştiu ce zi este astăzi, însă deja e foarte greu de dus. După Marius Baţu, aflu acum că a murit şi Gabriel Cotabiţă. Incredibil! Toată copilăria mea i-am cântat piesele. Toată copilăria mea am încercat să îl imit. Toată copilăria mea… Drum lin, Maestre”, a scris şi Alin Dincă, solistul trupei Trooper.

Născut pe 1 noiembrie 1955, la Craiova, Gabriel Cotabiță și-a descoperit pasiunea pentru muzică încă din copilărie. A debutat cu trupa Redivivus în 1975, remarcându-se rapid prin vocea sa unică. Ulterior, a cântat alături de formația Holograf în anii ’80, marcând un capitol important în istoria rock-ului românesc. Albumul „Holograf 1” din 1984 i-a consolidat locul în elita muzicii românești.

Din 1986, s-a dedicat muzicii pop, lansând piese memorabile care au rămas în inimile românilor: „Noapte albastră”, „Te rog, domnișoară, nu pleca”, „Viața e un cazino” și multe altele. Artist prolific, a câștigat de mai multe ori trofeul Festivalului Mamaia și a primit numeroase premii internaționale, devenind o figură emblematică a muzicii ușoare.

Cotabiță nu s-a limitat doar la scenă. A fost prezentator, compozitor și producător muzical, contribuind la dezvoltarea industriei muzicale din România. În 2002, alături de Mihai Pocorschi, a fondat trupa VH2, demonstrând că știe să evolueze odată cu vremurile.

Printre momentele sale memorabile se numără și „Gala Chapeau!” din 2015, un concert dedicat lui după ce și-a revenit miraculos în urma unui stop cardio-respirator. La acel eveniment, colegii de breaslă i-au adus un omagiu pentru contribuția sa inestimabilă la muzica românească.

„Prima mea participare la Mamaia a fost în 1986, cu melodia ‘Chemarea pământului’, compusă de Ionel Tudor, pe versurile Andreei Andrei.

Fără premiu, dar cu… cutremur. Am chemat bine pământul! (în 31 august 1986 s-a produs un cutremur cu o magnitudine de 7,1 grade pe scara Richter, cu epicentrul în Munţii Vrancei – n.r.). Anul următor, în 1987, am participat cu piesa „Stea a vieţii, Terra” – compusă tot de Ionel Tudor, pe un text semnat tot de Andreea Andrei, melodie care a fost laureată. În 1988, am câştigat trofeul Mamaia cu melodia „Dă-mi o şansă”, pe muzica lui Cornel Fugaru, iar în 1989, melodia „Trepte spre albastru” a fost laureată, iar atunci am susţinut şi un recital.

Un an mai târziu, în 1990, am câştigat trofeul cu piesa „Ave Maria” a lui Cornel Fugaru şi locul 3 cu „Mă tem să sper” de George Natsis. Am avut şi recital cu Chris Carter din Anglia”, mărturisea artistul într-un interviu acordat Agerpres, în 2019.

Gabriel Cotabiță a avut parte de momente dificile, atât în plan medical, cât și personal. În 2015, a suferit un stop cardio-respirator și a trecut printr-o recuperare dificilă. Pandemia de COVID-19 i-a adus noi probleme de sănătate, însă artistul nu a renunțat niciodată la muzică. În 2023, a fost onorat cu „Premiul pentru merite deosebite” la Festivalul Mamaia, marcând ultima sa apariție publică importantă.

Te-ar mai putea interesa și: Artiști români care au făcut avere din muzică. Top 3 cântăreți care s-au făcut remarcați chiar și peste hotare

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Vești importante pentru clienții BCR. Un proiect unic se lansează în România
Vești importante pentru clienții BCR. Un proiect unic se lansează în România
Cine primește averea ta dacă nu ai copii? Totul despre împărțirea moștenirii
Cine primește averea ta dacă nu ai copii? Totul despre împărțirea moștenirii
Cum se prepară prăjitura cu gutui, ideală pentru sezonul rece. Iată câteva trucuri ca să-i dai o aromă deosebită
Cum se prepară prăjitura cu gutui, ideală pentru sezonul rece. Iată câteva trucuri ca să-i dai ...
Bonus de 1000 de lei la salariu pentru acești români. Cine sunt angajații care primesc bani în plus de sărbători
Bonus de 1000 de lei la salariu pentru acești români. Cine sunt angajații care primesc bani în plus ...
Magia Crăciunului 2024. Lista concertelor spectaculoase care ne vor încânta sărbătorile
Magia Crăciunului 2024. Lista concertelor spectaculoase care ne vor încânta sărbătorile
Impozit auto 2025. Sume colosale pentru șoferii din București! Cât vei plăti pentru mașina ta
Impozit auto 2025. Sume colosale pentru șoferii din București! Cât vei plăti pentru mașina ta
Top 10 cele mai frumoase filme de Crăciun. La ce producții te poți uita alături de familie de sărbători
Top 10 cele mai frumoase filme de Crăciun. La ce producții te poți uita alături de familie de sărbători
Testul care îți pune mintea la încercare: Poți găsi elful ascuns în această imagine în mai puțin de 10 secunde?
Testul care îți pune mintea la încercare: Poți găsi elful ascuns în această imagine în mai puțin ...
Top 10 cei mai nocivi crenvurști găsiți în supermarket. Dragoș Pătraru: „Aici avem una dintre cele mai mari păcăleli”
Top 10 cei mai nocivi crenvurști găsiți în supermarket. Dragoș Pătraru: „Aici avem una dintre ...
Orașul din România care a renăscut spectaculos. Metamorfoză completă cu fonduri europene!
Orașul din România care a renăscut spectaculos. Metamorfoză completă cu fonduri europene!
Donald Trump promite să scoată SUA din Organizația Mondială a Sănătății (OMS) „încă din prima zi de mandat”
Donald Trump promite să scoată SUA din Organizația Mondială a Sănătății (OMS) „încă din prima ...
Crin Antonescu, primele declarații după ce a fost numit candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR-minorități la alegerile prezidențiale: „Eu nu m-am dat la o parte”
Crin Antonescu, primele declarații după ce a fost numit candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR-minorități ...
Idei inedite de cadouri de Crăciun 2024. Ce poți să oferi persoanei iubite ca să țină minte toată viața
Idei inedite de cadouri de Crăciun 2024. Ce poți să oferi persoanei iubite ca să țină minte toată ...
Se lansează programul „Investește în casa ta”, pentru românii cu vârste de până la 35 de ani. Vor putea face credit imobiliar cu avans de numai 5%
Se lansează programul „Investește în casa ta”, pentru românii cu vârste de până la 35 de ani. ...
Circulația pe Lotul 1 al Autostrăzii A7 Ploiești-Buzău se deschide luni, 23 decembrie, de la ora 16:00
Circulația pe Lotul 1 al Autostrăzii A7 Ploiești-Buzău se deschide luni, 23 decembrie, de la ora ...
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ...
Primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea, a fost implicat într-un accident rutier. Edilul și alte trei victime au fost transportați la spital
Primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea, a fost implicat într-un accident rutier. Edilul și alte trei ...
Un tânăr șofer cu permisul suspendat a murit la volanul unui BMW, după ce a fost izbit frontal de o dubă, pe contrasens
Un tânăr șofer cu permisul suspendat a murit la volanul unui BMW, după ce a fost izbit frontal de ...