Pe 23 noiembrie 2024, România a pierdut una dintre cele mai iubite voci ale muzicii pop, Gabriel Cotabiță, artistul care a marcat generații prin talentul său inconfundabil, potrivit Antena 3 CNN.
„Ai plecat, Gabi, și ai lăsat muzica pop românească fără una dintre cele mai mari și mai personale voci! Am fost nu doar colaboratori ci și prieteni din tinerețe! Am lansat împreună piese care au bucurat generații de ascultători („Noapte albastră”, „Te rog, domnișoară, nu pleca”, „Și va mai trece-o noapte”, „Viața e un cazino”, „Să nu ne spunem adio”, „Poate că da, poate că nu” etc)!
Am lansat împreună cu Joey de Alvaré primul CD din România! Am făcut lucruri frumoase împreună, lucruri care nu se pot uită! Am împărțit multe momente ale vieții și carierei noastre împreună!…Te vom păstra mereu în inimile noastre! Dumnezeu să te odihnească în pace și lumina!”, a transmis acesta pe pagina sa de Facebook.
Te-ar mai putea interesa și: Vlăduța Lupău își dezvăluie palatul de 3 milioane de euro. O vilă de vis cu studio de muzică
foto: Gabriel Cotabiță
Mesaje de condoleanțe și amintiri emoționante au venit din partea colegilor săi. Cezar Ouatu, Alin Dincă (Trooper) și mulți alții au împărtășit durerea pierderii unei legende.
„Este unul din momentele care-mi vor rămâne bine întipărite în minte pe viaţă. Îţi mulţumesc. Ce trăiri, ce emoţii şi lacrimi de fericire!! Dumnezeu să te odihnească în pace, Gabriel Cotabiţă”, a transmis Cezar Ouatu.”Nu ştiu ce zi este astăzi, însă deja e foarte greu de dus. După Marius Baţu, aflu acum că a murit şi Gabriel Cotabiţă. Incredibil! Toată copilăria mea i-am cântat piesele. Toată copilăria mea am încercat să îl imit. Toată copilăria mea… Drum lin, Maestre”, a scris şi Alin Dincă, solistul trupei Trooper.
Născut pe 1 noiembrie 1955, la Craiova, Gabriel Cotabiță și-a descoperit pasiunea pentru muzică încă din copilărie. A debutat cu trupa Redivivus în 1975, remarcându-se rapid prin vocea sa unică. Ulterior, a cântat alături de formația Holograf în anii ’80, marcând un capitol important în istoria rock-ului românesc. Albumul „Holograf 1” din 1984 i-a consolidat locul în elita muzicii românești.
Din 1986, s-a dedicat muzicii pop, lansând piese memorabile care au rămas în inimile românilor: „Noapte albastră”, „Te rog, domnișoară, nu pleca”, „Viața e un cazino” și multe altele. Artist prolific, a câștigat de mai multe ori trofeul Festivalului Mamaia și a primit numeroase premii internaționale, devenind o figură emblematică a muzicii ușoare.
Cotabiță nu s-a limitat doar la scenă. A fost prezentator, compozitor și producător muzical, contribuind la dezvoltarea industriei muzicale din România. În 2002, alături de Mihai Pocorschi, a fondat trupa VH2, demonstrând că știe să evolueze odată cu vremurile.
Printre momentele sale memorabile se numără și „Gala Chapeau!” din 2015, un concert dedicat lui după ce și-a revenit miraculos în urma unui stop cardio-respirator. La acel eveniment, colegii de breaslă i-au adus un omagiu pentru contribuția sa inestimabilă la muzica românească.
„Prima mea participare la Mamaia a fost în 1986, cu melodia ‘Chemarea pământului’, compusă de Ionel Tudor, pe versurile Andreei Andrei.
Fără premiu, dar cu… cutremur. Am chemat bine pământul! (în 31 august 1986 s-a produs un cutremur cu o magnitudine de 7,1 grade pe scara Richter, cu epicentrul în Munţii Vrancei – n.r.). Anul următor, în 1987, am participat cu piesa „Stea a vieţii, Terra” – compusă tot de Ionel Tudor, pe un text semnat tot de Andreea Andrei, melodie care a fost laureată. În 1988, am câştigat trofeul Mamaia cu melodia „Dă-mi o şansă”, pe muzica lui Cornel Fugaru, iar în 1989, melodia „Trepte spre albastru” a fost laureată, iar atunci am susţinut şi un recital.
Un an mai târziu, în 1990, am câştigat trofeul cu piesa „Ave Maria” a lui Cornel Fugaru şi locul 3 cu „Mă tem să sper” de George Natsis. Am avut şi recital cu Chris Carter din Anglia”, mărturisea artistul într-un interviu acordat Agerpres, în 2019.
Gabriel Cotabiță a avut parte de momente dificile, atât în plan medical, cât și personal. În 2015, a suferit un stop cardio-respirator și a trecut printr-o recuperare dificilă. Pandemia de COVID-19 i-a adus noi probleme de sănătate, însă artistul nu a renunțat niciodată la muzică. În 2023, a fost onorat cu „Premiul pentru merite deosebite” la Festivalul Mamaia, marcând ultima sa apariție publică importantă.
Te-ar mai putea interesa și: Artiști români care au făcut avere din muzică. Top 3 cântăreți care s-au făcut remarcați chiar și peste hotare