- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

„Drepturile şi îngrijirea animalelor” devine materie şcolară. În ce clase se va preda cursul opţional şi ce cuprinde programa

10 Sep, 14:31 • Russo George
Sub denumirea "Drepturile şi îngrijirea animalelor”, cursul va fi disponibil pentru elevii din clasele a V-a și a VI-a, având scopul de a-i educa pe tineri în ceea ce privește responsabilitățile față de animale și importanța protejării acestora.
Drepturile şi îngrijirea animalelor devine materie şcolară. În ce clase se va preda cursul opţional şi ce cuprinde programa

Începând din septembrie 2023, județul Ilfov va deveni primul din România care implementează această materie în sistemul educațional, oferind elevilor posibilitatea de a învăța despre drepturile și îngrijirea animalelor într-un cadru formal.

Potrivit unui comunicat emis de Consiliul Județean (CJ) Ilfov, citat de Realitatea, materia va include capitole precum „Oameni și animale”, „Drepturile și bunăstarea animalelor”, „Îngrijirea și protecția animalelor”, „Sănătate, liber și protejat” și „Animale și sănătatea noastră”. Aceste lecții sunt gândite nu doar pentru a oferi cunoștințe teoretice, ci și pentru a stimula empatia și înțelegerea profundă a nevoilor și drepturilor animalelor. Scopul final este de a contribui la formarea unor cetățeni mai conștienți și mai implicați în protecția mediului și a vieților celor care nu au voce.

Materiile și structura cursului au fost concepute cu ajutorul unor voluntari și specialiști în domeniu. Doi medici veterinari au colaborat îndeaproape cu reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Ilfov și ai Protecției Animalelor Ilfov pentru a dezvolta un curriculum atractiv și educativ pentru elevii de gimnaziu.

Cristina Ghiţă, inspector şcolar: „Scopul principal este de a responsabiliza și educa elevii cu privire la drepturile și bunăstarea animalelor”

Cristina Ghiță, inspector școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Ilfov, a declarat că proiectul va fi pilotat timp de unul sau doi ani, după care va fi evaluat de experți din Ministerul Educației pentru a decide dacă poate fi extins la nivel național.

„Această materie este deja inclusă în catalogul școlar în unitățile care au optat pentru acest curs, iar scopul principal este de a responsabiliza și educa elevii cu privire la drepturile și bunăstarea animalelor”, a menționat Ghiță.

Elevii care vor opta pentru acest curs vor avea ocazia să învețe nu doar despre nevoile și drepturile animalelor, ci și despre modul în care acestea influențează sănătatea și bunăstarea umană. În plus, profesorii vor putea integra în lecții exemple concrete și interactive, oferindu-le tinerilor posibilitatea de a înțelege importanța protejării mediului și a vieții animalelor.

Citeşte şi: Ligia Deca a detaliat modul în care va decurge interzicerea telefoanelor în timpul orelor: „Pot să meargă pe regula generală, cu zonă de depozitare la intrarea în sala de clasă, fie să meargă pe o regulă şi mai strictă”