- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

„Dumbrava minunată”, locul din România pe care foarte puțini oameni îl știu. Se spune că zona ar fi păzită de „zâne”

12 May, 21:11 • Bocioacă Bianca
Locul denumit de oameni „Dumbrava minunată” se află în mijlocul munților Orăștie, la 13 kilometri distanță de Sarmizegetusa Regia. Este considerată zona unde cresc cei mai frumoși ghiocei sălbatici.
„Dumbrava minunată”, locul din România pe care foarte puțini oameni îl știu. Se spune că zona ar fi păzită de „zâne”

Potrivit legendelor, „Dumbrava minunată” se află sub protecția zânelor – ființe supranaturale – care își fac apariția în diferite împrejurări pentru a transforma poiana după bunul plac. Punctul de plecare către Poiană este comuna Orăștioara de Sus, parcul natural Grădiștea Muncelului, județul Hunedoara.

Citește și: Casele de 1 euro din Italia, la mare căutare. Detaliile neștiute care se ascund în spatele ofertelor: „Mulți m-au avertizat”

„Dumbrava minunată” asunde mai multe grote, dar sunt locuri destul de greu de accesibile pentru turiști. Se crede că în aceste grote s-au adăpostit călugării, în timp ce altele erau locuri de refugiu pentru sălbăticiunile din zonă, dar și locul unde erau ascunse comori prețioase. Se spune că peștera din Valea Rea ar fi fost folosită chiar de Decebal, care și-ar fi ascuns acolo comorile din aur și banii.
„Întreaga culme a Vârtoapelor, stâncoasă și calcaroasă, este presărată cu mici grote, care uneori par a fi peșteri de dimensiuni mai mici. Pe micile platouri de la gura câtorva dintre acestea au fost descoperite fragmente ceramice dacice. Deasupra izvorului pârâului Bodii, în stânca numită Piatra Bodii, se află o peșteră destul de spațioasă, cu două ieșiri și cu un coridor lateral spre sud, încă neexplorată de arheologi”, a descris istoricul Ioan Glodariu, care a fost coordonator al șantierelor arheologice ale cetăților dacice.
Platoul Vârtoapelor

Cum se ajunge la „Dumbrava minunată”

Turiștii care vor să viziteze „Dumbrava minunată” au de parcurs un traseu către grotele de sub ”Cununi”, loc unde s-au descoperit ruinele fostei capitale a dacilor, începând de la drumul forestier Valea Rea. Drumul forestier se bifurcă din șoseaua Orăștie-Sarmizegetusa Regie, chiar aproape de intrarea în satul Grădiștea de Munte.
Citește și: În Fontana di Trevi de la Roma se găsește o adevărată comoară! Turiștii au aruncat aici 1,4 milioane de euro în 2022. Unde ajung toate monedele scoase din fântână

„Aici se spune că uneori, noaptea, flăcările bat pe comori. Într-o noapte am văzut ţâşnind vâlvătăile din pădure. Mai multe flăcări care luminau muntele. Din bătrâni se spunea că în acea zonă fusese îngropată comoara lui Decebal. Eu nu am putut ţine acest secret, iar alții, aflând, au săpat după aur și au descoperit comorile. Banii însă nu le-au adus fericirea”, a spus o locuitoare din Grădiștea de munte, potrivit Adevărul.
Traseul nu este marcat, dar drumul continuă prin pădure, circa doi kilometri, și vă duce la o cascadă. după alți doi kilometru se ajunge la un shit construit în anii 2000. De acolo, drumul devine mai dificil, aproape imposibil de traversat din cauza reliefului și a bolovanilor căzuți de pe peretele de stâncă și al copacilor căzuți. De aici se poate observa stânca albă a Bodii, locul unde este peștera principală.
„Sigur că nu există nici o inscripţie, căci pe aici se ajunge la Peştera Bodii sau Peştera din Valea Rea cum i se mai spune. Noroc că în dreptul pârâului se afla o casă unde am găsit înţelegere şi un ajutor cât de cât. Aici stăteau părinţii şefului cantonului forestier care se afla la începutul Văii Rele. I-am întrebat de drumul spre Peştera Bodii. Moşul îl ştia bine, pe aici se născuse şi copilărise. La peşteră se ajunge ușor, ne-a spus, este potecă bună până acolo, iar în peşteră se intră pe o scară de lemn”  a scris Cornelius Ionescu, fost explorator al ținuturilor cetăților dacice, pe propriul blog.