În anul 2022, la nivel mondial, s-au cheltuit 1.100 de miliarde de dolari pentru investiții în sectorul de energie verde, dar și în alte sectoare care au ca scop reducerea de emisii de carbon. Cifra este într-adevăr impresionantă pentru că, pentru prima dată în istorie, cheltuielile la nivel global pentru investițiile în sectorul verde le-au egalat pe cele pentru investiții în combustibili fosili, scrie stiripesurse.ro.
Grupul de cercetare BloombergBEF a publicat recent un raport privind energie verde. Acesta arată că, în viitorul foarte apropiat, investițiile în energie verde le vor depăși pe cele pentru combustibilii fosili.
„Investițiile în tehnologiile de energie curată sunt pe punctul de a depăși investițiile în combustibilii fosili. Rezultatele noastre pun capăt oricărei dezbateri privind impactul crizei energetice asupra implementării energiei curate”, a spus șeful departamentului de analiză globală al BloombergNEF, Albert Cheung.
Mai citește și: Anunț îngrijorător din partea BNR. România s-a îngropat în datorii în 2022. Avem de înapoiat miliarde de euro
China a făcut cere mai mari investiții pentru acest sector, 546 de miliarde de dolari, reprezentând jumătate din suma totală, urmată de Statele Unite ale Americii, cu 141 de miliarde de dolari investiți. Pe locul 3 se situează Germania, Franța se află pe locul 4, iar locul 5 în clasament este ocupat de Regatul Unit al Marii Britanii.
Totalul se ridică la 1.100 de miliarde, dintre care 495 de miliarde de dolari au mers către energie regenerabilă – biocombustibili, energie eoliană și solară, alte surse regenerabile, cu 17% mai mult decât în 2021. La mică distanță se găsesc cheltuielile pentru electrificarea transporturilor, pentru care s-a investit suma de 466 de miliarde de dolari, o creștere enormă față de 2021, de 54%.
Uniunea Europeană și-a propus să producă 32% din energia necesară prin surse regenerabila, până în anul 2030. China, însă, vrea să producă 35% din energia electrică de care are nevoie tot până în anul 2030. Acest lucru este benefic pentru planetă și pentru oameni, reducându-se în acest fel poluanții, gazele cu efect de seră, îmbunătățind calitatea vieții fiecăruia dintre voi printr-un aer mai curat.
Te-ar mai putea interesa și: Ce se întâmplă cu Legea Pensiilor. Declarațiile lui Marcel Ciolacu. „Trebuie închisă o dată pentru totdeauna această discuţie”