- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Elevii care nu au luat BAC-ul pot avea salarii babane. Au de ales din 10.000 de job-uri disponibile

27 Aug, 10:31 • Bugiu ⁠Ana Maria
Elevii care nu au luat BAC-ul în sesiunea de toamnă se pot angaja pe salarii de 4.500 de lei. Sunt peste 10.000 de job-uri disponibile pentru aceștia.
Elevii care nu au luat BAC-ul pot avea salarii babane. Au de ales din 10.000 de job-uri disponibile

Sesiunea de BAC din această toamnă nu a fost un succes pentru 7 din 10 absolvenți de clasa a 12-a. Rezultatele sunt cele mai slabe din ultimii 7 ani, potrivit Antena 3 CNN.

Mulți tineri au început să își caute locuri de muncă, după nereușita de la examen, alții, în schimb, vor să se pregătească mai bine pentru anul următor. Eduard, spre exemplu, a primit 4.60 la biologie, dar e convins că trebuia să fie notat cu 6.60.

„Nu prea îşi dau interesul profesorii când le corectează. Am de gând să învăţ anul ăsta, să mă angajez undeva să fac nişte bănuţi, să fac meditații, și anul viitor să îl iau și să mă duc la facultate la pompieri”, spune Eduard.

Te-ar putea interesa și: Rezultate BAC 2024, sesiunea de toamnă. Care este perioada de contestații

foto: BAC, sesiunea de toamnă, 2024

Elevii care nu au luat BAC-ul pot avea salarii babane

S-au înscris 33.676 de candidați la examenul de BAC din această sesiune și s-au prezentat doar 28.000. Peste 5.000 nu au mai vrut să dea examenul, iar 48 de candidați au fost dați afară, pe motivul copiatului.

Motivele pentru care nu mai există interes mare ar fi legate de bani.

Reporter: De ce nu ai luat prima oară?

Candidat: Lene.

Reporter: Ce ai făcut totul anul? De ce nu ai învățat?

Candidat: Ca orice adolescent la 19,20 ani…

„Nu am avut timp, sunt un om ocupat, la muncă. Tâmplar să am și eu un ban de buzunar, nu mi-a plăcut școala”, spune un tânăr. 

„Bacul nu te ține pe loc, e doar o diplomă. Lucrez cu familia mea, să zic așa… afacere, da”, adaugă alt candidat.

În schimb, peste 10.000 de locuri de muncă sunt disponibile pentru muncitorii fără studii superioare.

„Sunt joburi care presupun muncă fizică și prezența la birou, deși candidații din aceste segmente și-ar dori să poată lucra și de acasă, deși e dificil, pentru că vorbim despre joburi că manipulant marfă, barman, ospătar, lucrător comecial”, spune Ana Călugăru, director comuniare platforma de recrutare.

Salariile pentru aceste job-uri sunt cuprinse între 3.500 și 4.500 de lei pe lună. O alternativă este şi şcoala profesională. Iar salariile pentru asistenți medicali sau meșteri pot crește și cu 10%, față de cele menționate.

Te-ar putea interesa și: Ministrul Educației, propunere: Calendarul pentru Simulările la Evaluarea Națională și Bacalaureat 2025