- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Elon Musk și ANCOM „resuscitează” comunicarea prin satelit. Unele reglementări au fost făcute acum mai bine de 25 de ani

02 Oct, 20:33 • Bugiu ⁠Ana Maria
SpaceX, împreună cu ANCOM, a efectuat un test live pentru a evalua interacțiunea rețelei Starlink cu sateliții geostaționari. Acest test demonstrează capacitatea sistemelor NGSO de a funcționa fără interferențe, extinzând accesul la internet de mare viteză în zone izolate.
Elon Musk și ANCOM „resuscitează” comunicarea prin satelit. Unele reglementări au fost făcute acum mai bine de 25 de ani

Recent, compania SpaceX, împreună cu Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) și Ministerul Apărării Naționale (MApN), a realizat primul test live pentru a evalua capacitatea sistemelor de sateliți non-geostaționari (NGSO) din rețeaua Starlink de a funcționa fără a cauza interferențe cu rețelele de sateliți geostaționari (GSO), potrivit economedia.ro.

Starlink reprezintă prima și cea mai extinsă constelație de sateliți care utilizează orbita joasă a Pământului pentru a oferi servicii de internet de mare viteză și latență redusă utilizatorilor din întreaga lume. Această rețea permite activități, precum streaming-ul, jocurile online și apelurile video, extinzând astfel accesul la internet în zonele izolate sau slab conectate.

Te-ar mai putea interesa și: Elon Musk a pornit o altă controversă! Va plăti despăgubiri colosale unui angajat pe care l-a concediat fără sens

foto: Elon Musk

Elon Musk și ANCOM „resuscitează” comunicarea prin satelit. Unele reglementări au fost făcute acum mai bine de 25 de ani

ANCOM joacă un rol activ în cadrul Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT), organismul ONU responsabil pentru reglementarea utilizării spectrului de frecvențe radio și alocarea orbitelor geostaționare. Acesta colaborează cu UIT pentru a analiza și revizui Regulamentul radiocomunicațiilor (RR), un tratat internațional care stabilește reglementările pentru comunicațiile prin sateliți, inclusiv pentru NGSO.

Limitările de densitate a fluxului de putere echivalent individuală (epfd), stabilite acum 25 de ani, reprezintă un aspect critic al acestui test. Aceste limite au fost concepute pentru a preveni interferențele inacceptabile între sistemele NGSO și cele GSO, dar nu au fost actualizate pentru a reflecta progresele tehnologice recente. ANCOM și partenerii săi au decis să abordeze aceste limitări pentru a facilita utilizarea comună a sateliților de comunicație.

România, recunoscând necesitatea reducerii decalajului digital și asigurării conectivității, a inițiat demersuri pentru a evalua dacă reglementările actuale sunt adecvate în contextul noilor tehnologii.

Testul de epfd, desfășurat în România între 23 și 24 iulie 2024, a fost o premieră mondială. MApN a contribuit cu informații despre caracteristicile legăturilor de comunicație sensibile, stabilind criteriile de protecție necesare. Criteriile de protecție utilizate includ o limitare a creșterii agregate a indisponibilității serviciului la 10%, precum și o testare suplimentară pentru o creștere de 3% a indisponibilității individuale.

SpaceX a obținut autorizația de a depăși limitele actuale de epfd în timpul testului, lucru care va permite evaluarea capacității rețelei Starlink de a funcționa eficient în condiții reale. Datele colectate în timpul testului, inclusiv nivelurile semnalului și interferențelor, vor fi împărtășite transparent între ANCOM, SpaceX și MApN, cu scopul de a demonstra că rețeaua Starlink poate îndeplini criteriile de protecție necesare pentru a nu afecta comunicațiile geostaționare.

Datele privind nivelul semnalului, al interferențelor și/sau al zgomotului sunt colectate prin intermediul unui analizor de spectru și vor fi partajate într-o manieră transparentă între părțile implicate, ANCOM, SpaceX și Ministerul Apărării Naționale. Scopul este de a demonstra că rețeaua de sateliți NGSO Starlink poate îndeplini criteriile de protecție de 10% și 3% pentru legăturile satelitare furnizate de Ministerul Apărării Naționale prin intermediul rețelelor de sateliți geostaționari și, prin urmare, le poate proteja în timp ce depășește supravegheat limitele actuale de epfd.

Te-ar mai putea interesa și: Apar superbogaţii planetei! Elon Musk ar putea deveni primul triliardar din istorie până în 2027