- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Este criză de monede! Guvernul a luat o decizie care îi privește pe toți cetățenii! Ce trebuie să faci când mergi la magazin

10 Jul, 14:04 • Cornel Ghimeșan
Magazinele belgiene se confruntă acum cu o lipsă acută de monede necesare pentru a da rest clienților. Guvernul a luat o decizie surprinzătoare!
Este criză de monede! Guvernul a luat o decizie care îi privește pe toți cetățenii! Ce trebuie să faci când mergi la magazin

Recent, Guvernul Belgiei a lansat o campanie neobișnuită îndemnându-și cetățenii să adune monedele pe care le au uitate prin sertare și să le folosească pentru cumpărături. Executivul de la Bruxelles a luat această măsură dintr-un motiv bine întemeiat.

Inițiativa vine într-un context în care din ce în ce mai mulți oameni optează pentru plăți cu cardul sau pentru cumpărăturile pe internet, ceea ce a dus la o scădere a monedelor disponibile în circulație. Acest lucru a creat dificultăți în magazinele belgiene, care se confruntă acum cu o lipsă acută de bani numerar pentru a da rest clienților.

Citește și: Jobul refuzat de români, cu toate că salariul este de 7.000 de lei pe lună

Se estimează că în casele belgienilor se află în jur de 200 de milioane de monede, nefolosite și uitate. De exemplu, o familie medie de patru persoane ar putea avea în jur de 80 până la 100 de euro „aruncați prin sertare”, fără să fie conștienți de acest lucru.

Alina Sargsyan, proprietara unei patiserii din Antwerp, a subliniat dificultățile întâmpinate din cauza acestei crize, care afectează activitatea zilnică a magazinelor.

„Ne-am descurcat greu o perioadă fiindcă nu am avut aproape deloc monede de 1 și 2 euro. Toată lumea plătește cu cardul, chiar și pentru un sandvici.”

Această problemă nu este singulară și afectează tot mai multe mici afaceri, care ajung să solicite clienților monedele pe care le au în buzunare sau în portofele pentru a putea oferi rest în numerar.

De exemplu, Nelly Chiese, proprietara unui magazin de benzi desenate, a descris cum a fost nevoită să apeleze la ajutorul clienților. Ea îi invită pe cei care au monede de 1 și 2 euro să le aducă la magazin. În schimb, clienții primesc bancnote, deoarece acestea sunt esențiale pentru a putea da rest în mod eficient și rapid.

Această practică devine tot mai comună în Belgia, unde comercianții se adaptează la scăderea disponibilității monezilor în circulație și la dificultățile întâmpinate în gestionarea numerarului în magazine.

„Ne rugăm colegii să ne ajute dacă avem nevoie urgentă. Apelăm și la ajutorul clienților. Cei care au acasă o pușculiță cu monede de 1 și 2 euro e invitat să o aducă la noi și îi vom da în schimb bancnote.”

Soluțiile propuse de Guvern

Asociațiile de comercianți au făcut apel repetat pentru emiterea de noi monede, întrucât cantitatea trimisă în piață de către Trezorerie anual este limitată la aproximativ 33 de milioane de unități, iar procesul de producție este considerat costisitor.

În lumina acestor probleme, guvernul belgian a lansat o campanie amplă prin care încurajează cetățenii să reintroducă în circulație monedele pe care le au în sertare acasă. Francis Adyns, un reprezentant al guvernului, a subliniat importanța acestui efort în contextul în care disponibilitatea monedelor în sistemul financiar este sub presiune.

„Dacă am reuși prin intermediul acestei campanii să aducem în piață măcar 2 la sută din totalul monedelor care nu sunt folosite, am reuși să facem economii la buget de cinci milioane de euro pe an.”

Pe lângă faptul că sunt încurajați să folosească monedele la cumpărături, cetățenii Belgiei sunt sfătuiți să doneze mărunțișul către diverse asociații caritabile. Astfel, banii care stau nefolosiți prin sertare pot avea un impact pozitiv asupra comunităților, contribuind la diverse cauze umanitare.

În plus, Banca Națională a Belgiei oferă posibilitatea de a schimba gratuit monedele în bancnote la ghișeele sale. Această măsură facilitează reintroducerea monedelor în circulație, simplificând procesul pentru cetățeni și ajutând magazinele să-și desfășoare activitatea fără dificultăți legate de lipsa de rest.

Citește și: Guvernul vrea să introducă creditul fiscal. Cum vor fi românii stimulați financiar

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult