Inflația în creștere și criza economică afectează aproximativ 3 sferturi din populația Europei. Oamenii sunt nevoiți să își reducă drastic cheltuielile zilnice, în ceea ce privește bunurile și alimentele. Conform unui studiu realizat de IRI și citat de Bloomberg, 71% din populația Europei se află în această situație.
Studiul s-a bazat pe intervievarea a 3000 de persoane din șase piețe europene cheie. Acesta a arătat că aproximativ 71% au făcut schimbări semnificative în obiceiurile lor de cumpărături și alimentație. De asemenea, 58% dintre rezidenți au redus cheltuielile pentru bunurile esențiale, iar 35% au început să-și folosească economiile sau să apeleze la împrumuturi pentru a plăti facturile curente.
Conform studiului, mai mult de jumătate au declarat că intenționează să folosească mai puțin serviciile de livrare de alimente, iar 47% intenționează să mănânce mai puțin în restaurante, cafenele și baruri. Mulți oameni renunță la mesele tradiționale pentru a economisi bani și cumpără din ce în ce mai mult alimente la prețuri reduse. Mai mulți au început să cumpere produse cu reducere și chiar mărfuri expirate.
Acest comportament al consumatorului, notează Ananda Roy, vicepreședinte senior IRI, amintește de perioada de austeritate din anii 1970 și 1980 în Europa. În opinia ei, dorința oamenilor de a cheltui bani este în scădere, iar situația este foarte probabil să se înrăutățească în viitor. Prețurile sunt de așteptat să crească în continuare din cauza costurilor de producție mărite și a instabilității pe piața energiei.
Toate acestea lovesc bugetele gospodăriilor, iar criza aprovizionării cu energie poate duce la întreruperi în furnizare iarna. Pe acest fond, scrie Bloomberg, temerile că zona euro se îndreaptă către o recesiune sunt în creștere. Cetăţenii obişnuiţi, pe de altă parte, vor trebui să se adapteze la noile condiţii, inclusiv la reducerea gamei de mărfuri din segmentul preţurilor mici şi medii.