Arabia Saudită, cel mai mare producător de petrol din lume, intenționa să crească prețul barilului la 100 de dolari în 2023, ceea ce ar fi generat o creștere de aproximativ 25% a prețului benzinei, inclusiv în Uniunea Europeană și România, potrivit Antena 3 CNN.
Principalul exportator mondial de petrol și liderul OPEC avea intenția de a crește prețul barilului de petrol la 100 de dolari în acest an, o mișcare care ar fi provocat o reacție în lanț și ar fi dus la o creștere a prețului benzinei la nivel global.
Această creștere, estimată la aproximativ 25%, ar fi afectat în mod direct și prețurile carburanților în Uniunea Europeană, inclusiv în România, unde accizele mari și corelarea strânsă dintre prețul petrolului și cel al benzinei ar fi condus la o scumpire considerabilă.
Te-ar mai putea interesa și: Norvegia, prima ţară care are mai multe maşini electrice decât pe benzină. Fără combustibili fosili pe şosele până în 2025!
foto: benzină
În mod surprinzător, Arabia Saudită a decis să amâne această creștere a prețului petrolului, preferând să mențină o anumită stabilitate pe piață.
Conform unui raport al Financial Times, citând surse cu informații privilegiate despre planurile regatului, Arabia Saudită a renunțat temporar la obiectivul său neoficial de 100 de dolari. Regatul este dispus să suporte pierderi pe termen scurt, legate de prețul petrolului și de venituri, pentru a-și proteja cota de piață pe termen lung și pentru a evita destabilizarea economiei globale.
Tensiunile pe piața petrolului, însă, nu dispar complet, iar această decizie ar putea doar să amâne problemele pe termen scurt. În plus, Rusia, un alt jucător major din cadrul alianței OPEC+, este afectată de această decizie, având în vedere că o creștere a prețului petrolului ar fi generat venituri suplimentare pentru țară. Alianța OPEC+ a redus deja producția de petrol timp de mai bine de un an, încercând să echilibreze oferta și cererea pe piață și să susțină prețurile în creștere.
Inițial, alianța OPEC+ planificase să reducă aceste tăieri de producție începând cu octombrie 2024. Prăbușirea prețurilor petrolului de la sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie a determinat OPEC+ să amâne începerea reducerii cu două luni, până în decembrie 2024.
Dacă prețul ar fi crescut cu 25%, această majorare ar fi dus la o creștere proporțională a prețului benzinei la nivel global.
Te-ar mai putea interesa și: Suspiciuni de evaziune fiscală la o benzinărie Mol: Un șofer a făcut public incidentul