- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Explozie de prețuri în piața imobiliară! Chiriile din țară ating noi recorduri. Înțelegerea fără contract, ultima speranță a chiriașilor disperați

02 Sep, 09:54 • Bugiu ⁠Ana Maria
Care sunt cele mai mari chirii din țară. Mulți potențiali chiriași speră la o înțelegere fără contract, din partea proprietarilor.
Explozie de prețuri în piața imobiliară! Chiriile din țară ating noi recorduri. Înțelegerea fără contract, ultima speranță a chiriașilor disperați

Un studiu făcut pe piața imobiliară pe perioadă de 1 an arată rezultate interesante despre ce se întâmplă înainte de a lua decizia închirierii și cum doresc unii chiriași să procedeze, pentru a mai scăpa din cheltuieli, potrivit stirileprotv.ro.

3 sferturi dintre cei care caută un apartament sau o garsonieră au nevoie de 2 până la 5 vizionări pentru a lua o decizie.

Spre exemplu, asta este ceea ce spune un potențial chiriaș care vrea să semneze contract cu proprietarul, are un buget de 500 de euro și are câteva criterii stabilite după care se ghidează pentru a lua decizia finală.

 „Două camere, centrală proprie, bloc nou, loc de parcare, baia foarte ok arată. Vrem să vedem cât mai multe. E undeva la 30% ca să avem loc și de alte cheltuieli să nu avem cumva alte probleme”, a spus Cristian Murariu, potențial chiriaș.

Te-ar putea interesa și: Chiriile din București explodează. Câți bani îți trebuie ca să rămâi în Capitală în această toamnă

foto: chirii

Explozie de prețuri în piața imobiliară! Chiriile din țară ating noi recorduri. Înțelegerea fără contract, ultima speranță a chiriașilor disperați

În Timișoara, spre exemplu, 30% dintre apartamentele unui ansamblu au fost cumpărate de către investitori care le înhiriază mai departe.

„Chiriile sunt undeva între 450 de euro și 650 de euro, în funcție de mărimea apartamentului. Se orientează după locul de muncă, contează foarte mult locația. Majoritatea sunt tineri, media de vârstă e 35 de ani”, Vlad Vela, director vânzări complex imobiliar.

Un studiu realizat de imobiliare.ro oferă următoarele date:

  • 1 vizionare – 5%
  • 2-5 vizionări – 73%
  • 6-10 vizionări – 19%
  • peste 10 vizionări – 3%

Cele mai mari chirii sunt în Cluj-Napoca și București, unde un apartament cu două camere ajunge la 550 de euro. Cele mai mici chirii se găsesc în Timișoara și Iași.

  • Cluj Napoca – Garsonieră 350 euro – 2 camere 550 euro
  • București – Garsonieră 350 euro – 2 camere 550 euro
  • Brașov – garsonieră 330 euro – 2 camere 500 euro
  • Iași – garsonieră 300 euro – 2 camere 400 euro
  • Constanța – garsonieră 300 euro – 2 camere 450 euro
  • Timișoara – garsonieră 250 de euro – 2 camere 400 de euro

„Anul acesta au crescut undeva cu 10%, iar cererea a început să fie probabil cu 20-30% mai mare.

Proprietarii, având în vedere că majoritatea chiriașilor care vin în momenetele de față sunt studenți, își doresc să aibă un contract pe o perioadă mai lungă și nu doar pe cât se întinde anul universitar”, Alexandru Apostu reprezentant agenție imobiliară.

Aproape 68% dintre proprietari sunt dispuși să negocieze din prețul inițial.

„O treime dintre chiriași acceptă să nu semneze un contract dacă acesta le aduce niște avantaje financiare în plus, ceea ce desigur e periculos că îi lasă descoperiți în cazul unor neînțelegeri cu proprietarul”, a zis Daniel Crainic, director de marketing in domeniul imobiliar.

Majoritatea proprietarilor nu doresc să închirieze imobilele chiriașilor cu animale de companie sau cu venituri instabile. Aceștia evită:

  1. Chiriași cu animale de companie – 89%
  2.  Chiriași fără un venit stabil – 49%
  3. Familii cu copii mici29%
  4.  Studenți 28%

Te-ar putea interesa și: Bubuie prețul chiriilor din România. Prețurile de care românii NU se vor mai putea atinge în 2024