Fabrica de Bere Grivița a fost cândva un simbol al Bucureștiului, se spunea că aici este fabricată cea mai bună bere din lume și pentru multă vreme a fost furnizorul Casei Regale. Fabrica a fost fondată în anul 1869 și a fost medaliată cu aur la Expoziția Universală de la Paris. Industriașul neamț Erhard Luther a construit fabrica la capătul Bucureștilor, pe așa-zisă șosea de centură, pe-atunci Șoseaua Basarabilor, în apropierea moșiei Grant. A fost una dintre cele dintâi întreprinderi de bere din București și din Români.
Berea „Luther”, produsă în halele neamțului Erhard, a devenit, în scurt timp, una dintre cele mai solicitate băuturi în hanurile, restaurantele și locantele Capitalei, iar producţia anuală ajungea la 7600 de litri, adică a şasea parte din producţia din România. În 1948 fabrica a fost naţionalizată, iar în 2005 a fost închisă definitiv.
Alte articole: Un lider al fermierilor a protestat cu jugul la gât într-o emisiune tv: „Politicienii ne condamnă la sclavie”
„Am avut 33 de ani şi jumătate lucraţi aici. Maşinist îmbuteliere. Majoritatea căutau bere blondă de Griviţa pentru că era foarte bună. Berea se făcea numai cu puţurile din fabrică. În 8 ore se făceau 4000-5000 de lăzi de bere, nu sticle. O producţie mare. Mare, foarte mare” spune Maria Mocanu, fostă angajată a fabricii, conform Observator.
În prezent, din fabrică, au mai rămas doar zidurile. Acum, la 17 ani de la închiderea definitivă a fabricii, un investitor străin vrea să transforme clădirea într-un complex de lux. Conform sursei citate, cele trei clădiri ale monumentului istoric care au supraviețuit timpului (mălţăria, orzăria şi corpul administrativ) vor fi restaurate. Investitorul își propune ca acolo să existe 31 de spaţii de locuit, un restaurant, o cafenea, spaţii culturale şi un muzeu.
„Mălţăria include 31 de loft-uri. Loft înseamnă să iei o fabrică şi să o transformi în spaţiu de locuit şi este o conversie dintr-un siloz construit în stil Art Deco în 31 de unităţi, fiecare diferită iar la parter şi la subsol o să fie funcţiuni comerciale şi medicale”, a explicat managerul de proiect pentru sursa citată.
De asemenea, în clădirea care în trecut avea scop administrativ, vor fi birouri și un restaurant, iar fosta orzărie va fi transformată într-un muzeu și tot acolo va fi refăcută o instalație de bere.
„Ar fi fost totuşi ciudat să restaurăm o fabrică de bere şi să nu avem deloc producţie de bere. Acolo intenţia este de a conlucra cu etichetele româneşti de bere care doresc să experimenteze reţete”, a adăugat maganerul de proiect.
Lângă fabrică, se construiește deja un bloc de 12 etaje. Aici, apartamentele pornesc de la prețul de 160.000 de euro fără TVA. Sunt apartamente care depășesc chiar și 300.000 de euro. Până în acest moment investitorul a plătit deja 22 de milioane de euro pentru a începe lucrări de consolidare la una dintre clădiri și pentru ridicare blocului de 22 de etaje, pentru care aşteaptă de 2 ani prelungirea autorizaţiei de construcţie de la Primăria Capitalei. De la momentul autorizării, investitorul spune că în cel mult 3 ani, proiectul va fi gata.