- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Fără să știe, o bătrână din Buzău a folosit un obiect de un milion de euro pe post de opritor de ușă! Credea că e un simplu bolovan

05 Sep, 23:18 • Preda Silvia
Povestea femeii din Buzău care a trăit fără să știe că avea o comoară în propria casă. Folosea cea mai mare bucată de chihlimbar din lume pe post de opritor de ușă.
Fără să știe, o bătrână din Buzău a folosit un obiect de un milion de euro pe post de opritor de ușă! Credea că e un simplu bolovan

Specialiștii au arătat că bucata de chihlimbar ar valora acum în jur de un milion de euro. Țara noastră are zăcăminte valoroase de chihlimbar, județul Buzău fiind o zonă unde chiar se găsește din abundență, notează World Record Academy.

Geologul Oscar Helm a numit zăcămintele din țara noastră rumanit, cunoscut în mod obișnuit ca „chihlimbarul de Buzău”.

În Colecția Muzeului Colți se află zeci de bucăți de chihlimbar prelucrat și brut, pepite de la zeci de grame la sute de grame și chiar kilograme, în 162 de nuanțe: galben, roșu, maro, maro foarte închis, negru.

În comuna buzoiană Colţi, primăvara, după fiecare ploaie, apar căutătorii de chihlimbar. Este singurul loc din România în care în albiile pârâului se găsește chihlimbarul, rășina fosilizată.

Muzeul de Chihlimbar de la Colți, Buzău
Muzeul de Chihlimbar de la Colți, Buzău

Citește și: Peţitoarea de miliardari cere 350.000 de dolari pentru o căsătorie cu un super-bogătaş

Sunt și alte locuri pe raza comunei, precum Strâmba, Fața Repede, Cățeasca și Dănciulești, unde au fost găsite bucăți mari de chihlimbar.

Comuna Colți din Buzău de numără printre locurile în care aceste pietre prețioase pot fi găsite cu ușurință, mulți localnici căutându-le prin albia cursurilor de apă.

Comoara folosită de o bătrână din Buzău ca opritor de ușă

O bătrână a descoperit în urmă cu mulți ani un „bolovan” care s-a dovedit a fi cea mai mare pepită de chihlimbar din lume, ajungând la 3,5 kilograme. În 1991, piatra a ajuns în proprietatea statului român fiind vândută de o urmașă a bătrânei.

După ce pepita a intrat în posesia autorităților, o analiză de laborator a confirmat unicitatea sa.

Cercetătorii estimează că cea mai mare bucată de chihlimbar din lume ar putea avea între 40 și 70 de milioane de ani.

Vezi și: Cine e cea mai bogată femeie din lume. Duce o viață de lux după ce a moștenit un imperiu