- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Fidelis înregistrează subscrieri cu sume record. Oferta se încheie peste 7 zile

14 Aug, 10:33 • Bugiu ⁠Ana Maria
Fidelis înregistrează subscrieri de peste 230 milioane euro. Cu o săptămână înainte de incheierea ofertei, preferințele investitorilor merg către titlurile de stat cu scadențe scurte.
Fidelis înregistrează subscrieri cu sume record. Oferta se încheie peste 7 zile

În oferta de obligațiuni guvernamentale tranzacționabile la bursă, preferințele investitorilor merg către titlurile cu scadențe scurte, potrivit profit.ro.

Pentru cele cinci serii de obligațiuni de stat fără suport fizic destinate publicului, lansate de Ministerul Finanțelor, prin intermediul platformei Bursei de Valori București, s-au înregistrat peste 7.000 de comenzi. Valoarea totală a investițiilor a ajuns la aproximativ 231,61 milioane de euro.

Oferta se va încheia peste o săptămână, data stabilită fiind 20 august. Analiștii susțin că ritmul de subscriere este excelent. Preferințele investitorilor se îndreaptă către titlurile cu maturitate de un an, care reprezintă 59,69% din volumul total al subscrierilor.

Cea mai mare cerere a fost pentru pentru obligațiunile de stat în euro cu scadență în anul următor (R2508BE), care oferă o dobândă de 4,00%. Suma a fost de 90,20 de milioane de euro doar în acest caz.

Te-ar putea interesa și: Statul se împrumută din nou de la români prin titluri de stat Fidelis. Dobânzile atractive oferite

foto: Fidelis

Fidelis înregistrează subscrieri cu sume record

Obligațiunile în lei cele mai populare au fost cele cu maturitate în august 2025 (R2508A), care oferă dobândă de 5,80%. Valoarea subscrierilor a fost de 192,00 milioane de lei (38,58 milioane de euro) în acest caz.

Pentru obligațiunile cu aceeași scadență interesul a scăzut. Cu un beneficiu de 6,80%, acordat pentru donatorii de sânge (R2508B), s-au subscris 47,20 de milioane de lei, echivalentul a 9,48 de milioane de euro.

Introducerea obligațiunilor pe 5 ani în lei (R2908A) a atras un interes maxim, cu aproximativ 1.500 de comenzi, care au avut în total o valoare de 163,00 milioane de lei (32,75 milioane de euro).

Interesul pentru aceste titluri a depășit cu mult cel pentru obligațiunile în euro, care au aceeași maturitate. Acestea au un cupon de 5,00% și au atras subscrieri de 30,60 milioane de euro.

Randamentul anual este de 7,00%, iar investitorii se arată motivați. Ritmul de subscriere este foarte puternic, ediția actuală având șanse reale să depășească oferta anterioară, atunci când Ministerul Finanțelor a vândut obligațiuni de stat în valoare de 432,86 milioane de euro.

Totuși, cea mai mare ofertă de până acum a fost înregistrată în primăvară, cu plasamente totale de 640,64 milioane de euro.

Te-ar putea interesa și: Titluri de stat Fidelis 2024. Câți bani au investit românii în prima zi de la începutul programului