- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Istoria României, de la realitate la film. Top cele mai bune filme care ne aduc aminte de cele mai importate file de istorie

25 Sep, 19:00 • Bumbeneci Diana
De-a lungul timpului, o serie de filme legate de istoria țării noastre au ajuns extrem de apreciate. Deși multe dintre ele sunt mai vechi, au făcut rapid înconjurul lumii și au ajuns la aprecierea cinefililor, fiind vizualizate și azi.
Istoria României, de la realitate la film. Top cele mai bune filme care ne aduc aminte de cele mai importate file de istorie

Istoria României este, de departe, una dintre cele mai frumoase și mai cuprinzătoare istorii ale unui stat. Pentru cei care iubesc istoria, există mii de cărți, dar și filme documentare potrivite în drumul cunoașterii. Iată un top cinci al celor mai bune filme despre istorie.

Top filme despre istoria României

Primul pe listă este „Escadrila albă” (titlul în italiană Squadriglia bianca). Este vorba despre un film dramatic de război, coproducție româno-italiană realizat în 1944 de regizorul Ion Sava, după romanul omonim a scriitorului George Acsinteanu. Protagoniști sunt actorii Claudio Gora, Mariella Lotti, Lucia Sturdza-Bulandra și Marcel Anghelescu.

Istoria României, de la realitate la film. Top cele mai bune filme care ne aduc aminte de cele mai importate file de istorie
Istoria României, de la realitate la film. Top cele mai bune filme care ne aduc aminte de cele mai importate file de istorie

Un alt film extraordinar ce reflectă istoria României este „Pe aici nu se trece”. Filmul din 1975, este în regia marelui Doru Năstase și prezintă momentul istoric din 23 august 1944 și Lupta de la Păuliș. Elevii unui liceul militar sunt nevoiți să apere granițele de nord-vest ale țării, chiar și cu prețul propriei vieți. Acțiunea este una plină de suspans, dar și de învățături. Personajele sunt interpretate de Vlad Rădescu, Anna Szeles, Vladimir Găitan și Mihai Mereuță.

Ai mai putea citi: Regina Elisabeta a II-a a avut primul său discurs la vârsta de 14 ani. Ce a transmis pe atunci întregii lumi

Un alt film important și sugestiv este „Capcana mercenarilor” un film românesc din 1981, regizat de Sergiu Nicolaescu. Scenariul filmului este inspirat din evenimente reale care au avut loc în iarna anului 1918 în Transilvania. De altfel, rolurile principale sunt interpretate de actorii Gheorghe Cozorici, Sergiu Nicolaescu, Mircea Albulescu, Ion Besoiu, Amza Pellea, Jean Constantin, Colea Răutu, George Mihăiță și Corneliu Gârbea.

Acțiunea filmului are loc în iarna anului 1918 în Transilvania de dinainte de Unirea cu România. Țăranii dintr-un sat transilvănean sunt acuzați pe nedrept că ar fi incendiat o fabrică și un depozit de cherestea de către baronul von Görtz, un ofițer de carieră care condusese un regiment în Primul Război Mondial pe frontul din Galiția. El va strânge o echipă de mercenari și ordonă uciderea țăranilor din fiecare casă. Maiorul Tudor Andrei conduce un mic detașament de soldați care vine în apărarea sătenilor. Mercenarii sunt decimați de grupul maiorului Andrei, iar baronul von Görtz este ucis la final de unul dintre mercenari.

https://www.youtube.com/watch?v=aq9tg3zhgTQ

„Începutul adevărului”, este un alt film extrem de sugestiv, cunoscut și sub numele de Oglinda. Apărut în 1994, filmul este regizat de Sergiu Nicolaescu. El a scos în evidență evenimente din istoria României care s-au petrecut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și în anii ulteriori, concentrându-se pe lovitura de stat care a răsturnat de la putere regimul autoritar al mareșalului Ion Antonescu.

Filmul reprezentativ pentru istoria României începe cu următorul motto: „Istoria e prima carte a unei națiuni în care vedem trecutul, prezentul și viitorul” și cu prezentarea unor imagini de arhivă ale momentului executării la închisoarea militară Jilava a mareșalului Ion Antonescu și a trei dintre principalii săi colaboratori: avocatul Mihai Antonescu, viceprim-ministru și ministru de externe, profesorul de liceu Gheorghe Alexianu, guvernatorul Transnistriei, și generalul Constantin Z. Vasiliu, comandantul Jandarmeriei Române.

Ultimul, dar desigur că nu cel din urmă, film este „Maria, Regina României” (în engleză Queen Marie of Romania) este un film istoric românesc lansat în data de 8 noiembrie 2019, o peliculă ce a devenit rapid preferata cinefililor. Unul dintre producătorii filmului este Radu Apostolescu. Este regizat de regizorul italian Alexis Sweet Cahill. Filmul a fost filmat în București, Paris și Londra și reprezintă adevărate file de istorie, marcante și impresionante.

https://www.youtube.com/watch?v=bQtOaJdR6EM

Scenariul filei importante din istoria României este scris de Maria-Denise Teodoru, Brigitte Drodtloff, Ioana Manea și Alexis Cahill. În rolurile principale joacă actorii Roxana Lupu, Iulia Verdeș, Daniel Plier și Șerban Pavlu.

După Primul Război Mondial, Regatul României este devastat și cufundat în controverse politice. Singura speranță a României este Regina Maria a României (Roxana Lupu) în misiunea ei de la Paris, ca să facă lobby pentru recunoașterea internațională a Marii Uniri la Conferința de Pace de la Paris din 1919.

Mai poți citi: Top 5 orașe potrivite pentru vacanțele de toamnă

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult