- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Frauda la care apelează cel mai des infractorii cibernetici pe Facebook. Te poate lăsa fără niciun ban

20 Oct, 20:50 • Cornel Ghimeșan
Infractorii cibernetici sunt tot mai inventivi în era digitală și găsesc tot felul de modalități prin care îi păcălesc pe utilizatorii de Social Media.
Frauda la care apelează cel mai des infractorii cibernetici pe Facebook. Te poate lăsa fără niciun ban

Facebook, care e printre cele mai populare platforme din lume, este locul unde o nouă înșelătorie se conturează. Implică folosirea inteligenței artificiale și tehnologiile deep fake. Frauda ia amploare în România, e folosită în postări false și comentarii menite să-i convingă pe utilizatori să investească în scheme financiare riscante și frauduloase. La schimb, sunt promise câștiguri rapide și garantate.

Citește și România, la coada Europei. Rate scăzute ale joburilor vacante în industrie, construcții și servicii!

La ce înșelătorie apelează escrocii pe Facebook

Această înșelătorie începe cu o postare pe Facebook ce folosește mesaje cât mai convingătoare, de genul: „Descoperă cum inteligența artificială poate transforma investițiile tale în adevărate bogății” sau „Fă un pas în viitor și lasă inteligența artificială să îți schimbe viața financiară”. Postările sunt promovate de pagini false cu nume și imagini care par reale, dar care în realitate sunt gândite de escroci.

Comentariile false sunt cele care fac totul să pară mai real. „Această aplicație chiar funcționează, în această lună îmi dau demisia”, „Am verificat, funcționează! Nu pot să cred” sau „Îți recomand 110%, dacă așa continuă, voi plăti casa în câteva luni” par a fi scrise de utilizatori reali, însă în realitate sunt conturi false.

În plus, o altă strategie a escrocilor e cea care folosește criptomonede, în mod special Bitcoin. Aceștia de folosesc de mesaje înșelătoare de genul „O astfel de oportunitate în Bitcoin nu se va întâmpla din nou prea curând; trebuie să acționezi rapid”. În acest fel, utilizatorii sunt presați să acționeze rapid.

Citește și Românii cheltuie sume uriașe pe alimente și băuturi nealcoolice! Bugetul lunar al gospodăriilor este foarte afectat

O altă modalitate prin care sunt păcăliți oamenii e folosirea tehnologiilor deep fake. Permit răspândirea unor clipuri video false în care apar personalități care par să promoveze scheme de investiții. În realitate, ele nu sunt reale, însă îi păcălesc ușor pe utilizatori.

Astfel de reclame frauduloase nu încalcă „standardele comunității” Facebook, de aceea nu pot fi raportate. Ca să eviți astfel de înșelătorii trebuie să fii atent la sursele de unde provine informația. În cazul în care oferta pare prea bună e sigur o capcană. Evită să intre pe link-uri suspecte și nu îți trece datele personale sub nicio formă.

Cele mai periculoase sunt fraudele bazate pe inteligență artificială și deep fake. Escrocii își perfecționează metodele ca să-i păcălească pe utilizatori și profită de credibilitatea oferită de figurile publice. Însă, utilizatorii pot evita astfel de capcane și pot să contribuie la eliminarea lor din mediul online.

Tags:
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult