Frigiderul poate fi o adevărată sursă de bacterii și tocmai de aceea ar trebui să fim foarte atenți cum depozităm alimentele. Sunt câteva modalități prin care ne putem asigura că produsele sunt păstrate în siguranță și că nu sunt afectate de bacterii.
Un studiu realizat de britanici, comandat de Agenția de Standarde Alimentare, dovedește că în frigider se strâng cele mai multe bacterii. Chiar și sertarele de fructe și legume pot să conține un nivel al bacteriilor de 700 de ori mai mare. În frigider pot fi bacterii precum E.coli, Salmonella sau listeria.
Cum facem să evităm aceste bacterii? În primul rând, trebuie să ne asigurăm că frigiderul e un loc sigur și că alimentele sunt păstrate într-un mod corespunzător. Un alt lucru important e temperatura. Potrivit unui studiu, 71% dintre frigiderele de uz casnic funcționează la temperaturi peste 5 grade, considerată temperatura maximă recomandată. În plus, 37% dintre frigidere aveau 10 grade sau mai mult. Așadar, temperatura recomandată de funcționare a frigiderului este, potrivit Agenției pentru Standarde Alimentare, între 0 și 5 grade.
Citește și Câte particule de plastic și cauciuc conține un file de pește. Cercetătorii trag un semnal de alarmă
OMS sugerează ca alimentele să fie ținute la temperaturi sigure. Frigiderele care au temperatură prea ridicată ar putea să accelereze rata de creștere a bacteriilor de origine animală, ceea ce poate duce la toxiinfecții alimentare grave.
Un alt lucru ce nu trebuie neglijat e modul în care depozităm alimentele. Tot ce stă în frigider trebuie să fie bine izolat, în recipiente acoperite pentru a nu permite contaminarea încrucișată.
„În primul rând fiecare aliment trebuie să fie cât mai bine izolat, recipientele acoperite. Legumele, atât cât se poate, izolate de mâncărurile sau produsele gata de consum, în așa fel încât contaminarea încrucișată să nu se producă în frigider. De foarte multe ori suntem tentați să spunem că în momentul în care punem un aliment la frigider el este într-un loc sigur. Există însă bacterii care se dezvoltă foarte bine la temperaturi mici de 2 sau 4 grade Celsius și care pot contamina întregul mediu din frigider.
De aceea fiecare produs alimentar trebuie cât mai bine împachetat sau izolat, în așa fel încât să nu avem contaminări încrucișate. De asemenea, trebuie să știm că pe rafturile de sus nu vom pune produsele care ar putea curge (casolete cu carne, mâncare, recipiente cu sos). Sunt câteva reguli pe care le putem adopta. În funcție de temperatură, în partea de sus a frigiderului o să fie mereu puțin mai cald, în partea de jos puțin mai rece”, a transmis Alexandru Cîrîc, directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare.