Toamna aduce sezonul fructelor parfumate, dar gutuile românești au început să dispară de pe tarabe din cauza unei boli devastatoare care a afectat culturile. Producția de gutui a scăzut dramatic, ajungând la 5 tone în 2023, comparativ cu 126 de tone în 2022, iar datele arată că s-au recoltat de 25 de ori mai puține fructe decât în anul precedent, potrivit cancan.ro.
Bacteria Erwinia amylovora este responsabilă pentru distrugerea a aproximativ trei sferturi dintr-o livadă de 5.000 de gutui din Tulcea. Această situație a dus la necesitatea de a importa fructe din Grecia și Turcia, în condițiile în care anterior, România aproviziona și țări precum Ungaria, Franța și Germania cu sute de tone de gutui.
Te-ar mai putea interesa și: Scandal la marile supermarketuri! Românii, taxați suplimentar pentru pungile de plastic la fructe și legume
foto gutui
Cercetătorii au spus că din cauza costurilor mari de întreținere a livezilor și a pierderilor cauzate de boală, interesul pentru cultivarea gutuilor a scăzut semnificativ. Această criză afectează oferta de pe piață și tradițiile culinare românești.
„Anul trecut produceam aproape 40 de tone pe hectar dar, din cauza focului bacterian extrem de agresiv, anul acesta suntem compromiși”, a mărturisit Valentina Clocotici, administrator de livadă, potrivit stirileprotv.ro.
În localitatea Bălăceanu, județul Buzău, situația culturii de gutui este critică, fructele fiind mici și multe dintre ele afectate de boală și secetă. Din cauza infecției, pomii pot fi distruși în aproximativ trei luni, ceea ce contribuie la o reducere drastică a producției.
„Boala provoacă pierderi mari de producție și odată instalată poate distruge tot pomul în numai trei luni de la infecție”, a declarat Elena Izadi, șefa țeviciului de protecția plantelor și carantină fitosanitară ANF.
Cercetătorul Gheorghe Lămureanu a subliniat că interesul pentru cultura gutuilor a scăzut considerabil din cauza unei boli devastatoare, dar și din cauza costurilor ridicate necesare pentru întreținerea livadelor.
„Din cauza acestei boli, a scăzut foarte tare interesul pentru această cultură pentru că investițiile pentru livadă sunt foarte mari și când ajungi în anul 3, 4 să recoltezi producția atunci începe să ți se usuce livada”, a spus Gheorghe Lămureanu, cercetător.
Prețul unui kilogram de gutui a crescut între 10 și 12 lei, dar fructele nu mai au aceeași calitate ca în anii anteriori. Potrivit Institutului Național de Statistică, producția a scăzut dramatic, ajungând la doar 5 tone în 2023, comparativ cu 126 de tone în 2022.
Te-ar mai putea interesa și: Speli fructele cu apă și crezi că ai scăpat de pesticide? Care este, de fapt, adevărul