Afinele sunt recunoscute pentru beneficiile lor impresionante asupra sănătății, în special asupra sistemului cardiovascular și funcției cognitive, a explicat dr. Lavinia Bratu, biolog și terapeut în medicină alternativă, potrivit Antena 3 CNN.
Te-ar mai putea interesa și: Fructele autohtone dispar de pe tarabe din cauza unei boli devastatoare, iar acum suntem nevoiți să importăm!
foto: fruct
Într-o emisiune la Antena 3 CNN, dr. Bratu a spus că afinele sălbatice sunt mult mai bogate în nutrienți și antioxidanți decât cele de cultură, care pot conține pesticide și au o valoare nutrițională inferioară. În România, afinele sălbatice sunt accesibile, însă de cele mai multe ori sunt exportate, în timp ce pe piața locală ajung fructe de import cu mai puține beneficii.
Dr. Bratu a menționat că un consum regulat de afine poate reduce riscul de afecțiuni cardiovasculare cu până la 32%, inclusiv riscul de infarct.
„Un consum regulat de afine reduce riscul de a dezvolta o afecțiune cardiovasculară cu până la 32%, diminuând inclusiv riscul de infarct miocardic”, a explicat dr. Bratu.
Ea a punctat importanța consumului de alimente tradiționale românești, cum sunt afinele sălbatice, pentru o dietă sănătoasă și preventivă.
„Afinele nu au cum să conțină multe pesticide, sau poate doar cele de cultură. Însă afinele de pădure… Știți cât de bogată este țara noastră în afine sălbatice? Le exportăm în alte țări pentru a face sucuri, iar noi importăm apoi fructele. Însă afinele de cultură nu ar trebui să fie o alegere, nu are sens să cheltuim banii pe acestea.
Vreau să vă povestesc despre ce scria pe un slide al unui profesor de biochimie referitor la ce se întâmplă în organism când consumi afine, spre deosebire de statinele care sunt prescrise frecvent și uneori necontrolat în țara noastră, și care sunt efectele lor pe termen lung.
Vreau să vă spun că afinele sunt la nivel cognitiv, la nivelul sistemului de curățare, nu mai vorbesc de boli de inimă, există un studiu care ne spune că un consum de afine regulat scade cu 32% riscul de a face o boală cardiovasculară. 32% redus și riscul de infarct miocardic în urma consumului acestui aliment tradițional, afina”, a explicat medicul în cadrul unei emisiuni Antena 3 CNN.
Te-ar mai putea interesa și: Scandal la marile supermarketuri! Românii, taxați suplimentar pentru pungile de plastic la fructe și legume